Vesti

Honda se sprema da zatvori svoje postrojenje u Svindonu u Velikoj Britaniji!

Novi udarac za britansku autoindustriju!

Honda Civic
1.72KPregleda

Japanski gigant, kompanija Honda, se sprema da zatvori svoju fabriku u Svindonu u Velikoj Britaniji. Kako se navodi, to postrojenje će biti ugašeno 2022. godine.

Honda Civic

Danas bi trebalo da bude objavljeno i zvanično saopštenje kompanije Honda u kojem se ovi navodi potvrđuju. Obustava proizvodnje i gašenje fabrike bi značilo da 3.500 ljudi ostaje bez radnog mesta.

Naravno, to bi bio još jedan u nizu velikih udaraca za britansku automobilsku industriju. Naime, postrojenje kompanije Honda u Svindonu je odgovorno za oko 10% od ukupnog broja vozila koja se proizvedu u Britaniji (1,52 miliona) na godišnjem nivou.

Šta Honda proizvodi u Svindonu?

Hondino postrojenje u Svindonu trenutno proizvodi samo model Civic. Ranije su se u tom postrojenju proizvodili i modeli CR-V i Acord za evropsko tržište.

Honda Civic

Faktori kao što je nesigurnost tržišta zbog Bregzita, pretnja američke vlade povećanjem uvoznih tarifa za automobile iz Evrope i novi sporazum između Japana i Evropske Unije koji se tiče tarifa za vozila iz Japana, su svakako nešto zbog čega Honda ima svako pravo da razmotri opciju gašenja fabrike u Svindonu.

Džastin Tomlinson, poslanik iz Svindona koji je glasao za Bregzit 2016. godine, rekao je da se sastao s ministrom za poslovanje i predstavnicima Honde koji su potvrdili planove za obustavu proizvodnje u Britaniji. Međutim, on je na svom Twitter profile naveo da odluka kompanije Honda nije posledica Bregzita. On je naveo da je ta odluka zapravo posledica globalnih trendova, te da se ne očekuju otpuštanja ni smanjenje proizvodnje pre 2021. godine.

Honda Civic

„Trebalo je da daju saopštenje sutra ujutru, očigledno je “procurelo“ ranije“, kazao je Tomlinson, koji u parlamentu zastupa Severni Svindon. “Ovo nije povezano s Bregzitom. To je rezultat kretanja na globalnom tržištu. Oni žele da konsoliduju proizvodnju u Japanu“, dodao je on.

Sa druge strane, jedan izvor blizak kompaniji Honda je naveo da će japanski proizvođač zadržati svoje predstavništvo u Braknelu, kao i operacije koje se tiču takmičenja u Formuli 1.  

Prošlog meseca su predstavnici Honde najavili da će fabrika u Svindonu biti zatvorena na šest dana tokom aprila.

Honda Civic

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery