AktuelnoTehnologijaVesti

Honda radi na razvoju vazdušnih taksija, kao i drugih visokotehnoloških projekata

1.56KPregleda

Dok je većina proizvođača automobila fokusirana na „kopnena vozila“, neki razvijaju eVTOL (električne letelice s mogućnošću vertikalnog poletanja i sletanja).

 

Honda je jedna kompanija koje ulaze u oblast vazdušnih taksija. To nije sve, jer japanska marka takođe planira da razvije nove robote i male rakete za višekratnu upotrebu.

 

 

Septembra 30., Honda je objavila planove vezane za proširivanje poslovanja van automobilske industrije. Japanska firma ima za cilj da „vazduhoplovnu gamu“ proširi pored prvobitnog HondaJet mlaznjaka, i to potpuno novim tipom letelice – eVTOL-om.

 

Mada se vazdušna taksi vozila čine idealnom solucijom kada je reč o rešavanju problema saobraćajnih gužvi u velikim gradovima, prepreku predstavlja ograničen kapacitet baterija. Da bi prevazišla ovaj problem, Honda kaže da će iskoristiti svoju tehnologiju elektrifikacije da bi kreirala eVTOL s gasno-turbinskom hibridnom pogonskom jedinicom.

 

 

Cilj kompanije je da razvije „ekosistem mobilnosti“ s eVTOL letelicom kao jezgrom, koordinisan i integrisan u kopneni saobraćaj. Honda je već poznata po humanoidnom robotu ASIMO, koji može da trči, pleše, poskoči i šutne loptu, tako da na osnovu postojeće tehnologije planira ode jedan korak dalje i razvije „avatare“.

 

 

Po japanskom proizvođaču, avatari mogu da služe kao „drugo ja korisnika“, te na taj način pruže iskustvo ljudima bez da su lično prisutni. U srcu ove nove tehnologije je robotska ruka sposobna da izvrši složene zadatke na bazi funkcije daljinskog upravljanja. Honda se nada da će započeti naučne demonstracione testove Avatar robota do 2024., da bi on u praktičnu upotrebu ušao do 2030-ih.

 

 

Koliko god „naučno-fantastično“ ovo zvučalo, ambiciozni planovi japanske kompanije se tu ne završavaju. Naime, Honda takođe ima za cilj da ode van nebeskih sfera uz pomoć malih raketa koje mogu biti korišćene kao sredstvo za lansiranje satelita u nisku orbitu. Pored toga, Honda planira da dotične rakete učini višestruko iskoristivim, omogućavajući da se neke komponente ateriraju nazad na zemlju nakon lansiranja.

 

Naravno, obećanja su brojna, i još uvek je teško predvideti da li će se priča završiti uspešno, ali znajući Japance, daće sve od sebe da obećanja ispune.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery