AktuelnoVesti

Honda NSX Type S ugledala svetlost dana pred odlazak s tržišta krajem 2022. (VIDEO)

1.58KPregleda

NSX odlazi u penziju krajem 2022., nakon petogodišnjeg odrađenog staža na tržištu.

 

Dobre vesti koje najavljuju one loše, rekli bismo. Naime, Honda (Acura) NSX će konačno dobiti Type S oznaku, nakon povratka ove kultne oznake na TLX (Acura) sedanu  ranije ove godine. Nažalost, NSX Type S će „otpevati labudovu pesmu“ kada je o drugoj generaciji japanskog superautomobila reč, koji zvanično izlazi iz proizvodnje u decembru 2022.

 

 

Honda nije plasirala detaljnije informacije u vezi s novom verzijom, ali ona će debitovati 13. avgusta na The Quail, A Motorsport Gatheringu, koji je deo Nedelje automobila u Montereju. Doduše, nekoliko „tizera“ otkriva  neke ključne razlike između Type S modela i onog „standardnog“. Ono što je odmah primetno je crveni poklopac motora, što je tradicionalno oznaka performantno orijentisanih proizvoda Honde i Acure. „Naoštreni“ NSX takođe poseduje zatamnjene akcente eksterijera, kao što su mat crne ručke vrata i sjajno crni zadnji spojler, a tu je i veliki Type S logo iznad pragova, odmah ispred zadnjih točkova.

 

 

Aktuelna Honda NSX je u prodaju krenula kao primerak za modelnu 2017. godinu, pogonjena standardnim hibridnim sklopom uz asistenciju jedinstvenog Super Handling All-Wheel Drive (SH-AWD) pogonskog sistema s vektorisanjem obrtnog momenta. Naravno, tu je središnje pozicionirani V6 radne zapremine 3,5 litara, „pojačan“ s dva turbopunjača i elektromotorom, smeštenim između agregata i devetostepene menjačke kutije. Tandem prednje pozicioniranih elektromotora (svaki na po jednom točku) zaokružuje izlaznu snagu od 580 konja i 676 Nm.

 

 

Što se Type S modela tiče, Honda naravno nije mogla da odoli da ne probije barijeru od 600 ks (608 ks ukupno), uz maksimalni obrtni moment od 678 Nm, što je ujedno skratilo sprint do stotke za par desetinki na oko tri sekunde. Vrlo je verovatno da će i maksimalna brzina biti nešto podignuta, na 320+km/h. Međutim, ono što je važnije su modifikacije na šasiji i ogibljenju, koje će obezbediti ostvarivanje punog potencijala. U igri su krući amortizeri, karoserija bliža tlu i lepljive gume, spremne za trkačku stazu.

 

 

NSX Type S će biti proizveden u samo 350 primeraka, od kojih je 30 predviđeno za Japan a ostatak za ostala tržišta. Zatim, u decembru sledeće godine, NSX će biti zvanično penzionisan, da bi ostavio prostor za druga vozila koja će pružiti „radost u vožnji“.

 

 

Poput prve generacije NSX-a, i drugu odlikuju jedinstvene ideje koje će se proširiti na druga, mnogo skuplja vozila. S tromotornim hibridnim sistemom, NSX je praktično vesnik elektrifikovanih superautomobila kao što je Ferrari 296 GTB. Poput prethodnika, moderni model je komforan i prostran, s pristojnom ergonomijom, svojstvenom konvencionalnijim automobilima. Honda obećava da su neki drugi elektrifikovani sportisti na putu.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery