970_250_eko
AktuelnoF1Vesti

Honda izlazi iz Formule 1 na kraju 2021.

382Pregleda

Svi automobili u Formuli 1 trenutno koriste  motore samo četiri proizvođača – Mercedes-Benza, Ferrarija, Renaulta i Honde. Međutim, na kraju sezone, ukoliko se niko ne pridruži u međuvremenu, biće ih samo tri.

 

U saopštenju izdatom u petak, japanska kompanija je najavila da izlazi iz Formule 1 na kraju sezone 2021. i napušta sve aktivnosti vezane za elitnu trkačku seriju. Razlog je taj što Japanci teže ka dostizanju karbonske neutralnosti do 2050., što nije kompatibilno s „najbržim cirkusom na svetu“.

 

 

„Honda je odlučila da okonča svoje učešće u FIA Formula 1 svetskom šampionatu kao snabdevač pogonskim jedinicama na kraju 2021.“, saopštio je japanski proizvođač. „Ovaj cilj je postavljen kao deo Hondinih inicijativa vezanih za glavne prioritete kompanije kao proizvođača vozila.“

 

Ove novosti će imati velik uticaj na dva tima koja trenutno koriste Hondine motore – Red Bull Racing i Scuderiju AlphaTauri, koji će morati da pronađu neke druge solucije u budućnosti. U međuvremenu, japanski proizvođač će nastaviti da pruža podršku za dva tima s kojima sarađuje.

 

Honda je imala turbulentan period u Formuli 1. U „najbrži cirkus na svetu“ su se Japanci vratili s McLarenom 2015. Međutim, čitava priča se završila dve godine kasnije, jer je Honda imala teškoća da uhvati korak s drugima, posebno s Mercedesom, dok joj istovremeno McLaren s razvojem šasije nije nimalo pomagao. Ipak, prošle godine su Japanci s Red Bullom došli do tri pobede, uz dve tokom aktuelne sezone.

 

 

Što se tiče onoga šta dalje, Japanci kažu da će se sada fokusirati na „razvoj i istraživanje u oblastima budućih pogonskih sklopova i tehnologija vezanih za energiju, uključujući vozila na gorivne ćelije i baterije, što će biti osnova za postizanje nulte emisije“.

 

U prevodu, to znači da Honda više nije voljna da upumpava novac u poduhvat koji joj ne donosi zadovoljenje. Pored toga, svedoci smo dominacije Mercedesa koja se ne odnosi isključivo na rad u garaži i na stazi, već je u sve umešana i politika, koja će verovatno biti „ukinuta“ kada Luis Hamilton i Mercedes poobaraju rekorde koje žele da obore. Međutim, pitanje je koliko ostali imaju strpljenja da sve to „svare“.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery