Vesti

Geely grupacija postaje vlasnik polovine akcija u Smart-u!?

Odluka o subini kompanije Smart će uskoro biti donešena

Smart -Daimler i Geely
1.95KPregleda

Danas su se jedna za drugom pojavile vesti o tome da Daimler namerava da ugasi Smart, te da  je Daimler blizu dogovora sa Geely grupacijom koji se tiče sudbine tog brenda.

Smart -Daimler i Geely

 

Naime, u prvoj vesti je navedeno da Smart sve više izgleda kao „glupa“ odluka Daimlera. Iz tog razloga je, kako se prenosi, Daimler odlučio da ugasi ovaj brend. Tome u prilog ide i činjenica da Smart zapravo nikad nike bio profitabilan. Takođe, Smart će u maju izgubiti i svoj najvećeg obožavatelja iz Daimler-a. Reč je o Diteru Zečeu, koji je najavio da će se penzionisati. Njega će na mestu izvršnog direktora kompanije naslediti Ola Kalenisu.

U izveštaju se navodi i da je Kalenius pod pritiskom da smanji troškove, te bi Smart mogao biti njegova prva meta. Prenosimo i da će „odluka o sudbini brenda Smart biti donešena krajem godine“.

Odmah nakon ove, pojavila se vest da je Daimler blizu dogovora sa Geely grupacijom koji se tiče sudbine brenda Smart.

Smart -Daimler i Geely

Kako prenosi list Financial Times, Daimler bi mogao prodati 50% svojih akcija u Smart-u Geely grupaciji. Iako još uvek ništa nije zvanično, jedan od izvora gore pomenutog lista je naveo da se potvrda toga očekuje pre Sajma automobila u Šangaju koji počinje sledećeg meseca.

Predstavnici Geely grupacije su odbili da komentarišu ove navode. Sa druge strane, predstavnici Daimler-a su naveli da pregovaraju sa nekoliko potencijalnih partnera o budućnosti brenda Smart.

Transformacija Smart-a iz neprofitabilnu u profitabilnu kompaniju bi bila veliki poduhvat. Međutim, Ketrin Adt, novi šef tog brenda ima velike planove za njega. Ona je tokom jednog intervjua navela da želi da Smart ima veći diverzitet u svojoj gami. To može značiti da su u planu novi modeli. Takođe, Smart je u potpunosti okrenut tome da postane proizvođač samo potpuno električnih automobila. U svakom slučaju, ako i Geely postane suvlasnik tog brenda, ta strategija verovatno neće biti promenjena. Naime, Kina je najveće tržište električnih vozila.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery