AktuelnoVesti

Garmin navigacija pod napadom hakera

Tehnološki rat

841Pregleda

Onesposobljena navigacija Garmin uređajima u avionima i za fitnes usluge

 

Kako piše ugledni TechCrunch upravo se odvija jedan od najvećih tehnoloških napada na komercijane i profesionalne uređaje marke Garmin poznate kao lider u navigacionom, sportskom i fitnes svetu.

 

 

Kako oni tvrde incident prouzrokovan napadom ucenjivačkog softvera oborio je neke usluge prema milionima korisnika uključujući aplikaciju Garmin Conect ali je i srušio FlyGarmin sistem koja se koristi u avionima za navigaciju i planiranju ruta.

 

 

 

Takođe, dobijamo i nezvanične informacije da postoje problemi i sa nautičkom navigacijom ali i da su delovi njihove web stranice takođe nedostupni.

 

Garmin se zvanično, ali vrlo šturo, obratio javnosti sa izjavom da postoje određeni problemi koji će biti vrlo brzo rešeni i da su lični podaci korisnika zaštićeni.

 

 

Kako se špekuliše iza ovog napada koji je noćna mora savremenim kapetanima i rekreativcima, stoji ucjenjivački softver (randomware) WastedLocker i da je uspostavljen zahtev ucjenjivača težak 10 miliona dolara u kriptovaluti.

 

Zato, oprez dragi piloti i nautičari, mape i kompase u ruke (ukoliko znate rukovati njima) pa lagano i oprezno nebeskim i vodenim plavetnilom. Što se rekreativaca tiče, verovatno će izdržati par dana bez broja koraka i potrošenih kalorija!

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery