AktuelnoEco Green

Film: Dokumentarac Majkla Mura protiv EV i obnovljive energije (VIDEO)

3.95KPregleda

Kontroverzan dokumentarac koji treba da pogledate

 

Na Dan planete Zemlje 2020., dobitnik Oskara za režiju, Majkl Mur, premijerno je predstavio film za koji je obećao da će postaviti sva teška pitanja u vezi sa sudbinom naše planete, i to u nadi da će se na taj način utabati put ka pronalaženju rešenja. Naziv filma je „Planet of the Humans“ (Planeta ljudi).

 

Majkl Mur, bez obzira  na sve njegove „namerno-slučajne“ kontroverzne momente, smatra se onom vrstom čoveka od kojeg u svakom trenutku možete očekivati istinu, koliko god da je ona bolna.

 

Nedostatak oštrije kontrole oružja, odgovoran je za neverovatan broj masovnih pucnjava u SAD. „Da draga, izgledaš debelo u tim farmericama jer JESI debela.“

 

Doduše, Mur nije pisao scenario niti je režirao „Planet of the Humans“, ali jeste bio izvršni producent, aktivno promovisavši film pre premijere. Naziv ovog dela je zapravo „Michael Moore Presents: The Planet of the Humans“, gde je kao scenarista, režiser i narator naveden dugogodišnji saradnik, Džef Gibs.

 

U okviru sedmice koja je prošla nakon premijere, film je dobio viralni status, sakupivši 3,8 miliona pregleda samo na YouTubeu, što je za posledicu imalo da su „etablirani“ ekolozi krenuli u akciju podsticanja distributera da ga povuče s tržišta, kao i da izda odgovarajuće izvinjenje zbog plasiranja filma koji nije ni pogledao niti proverio tačnost. Međutim, kao što se da pretpostaviti, ovde je reč o pokušaju cenzure, i pokušaj da se zabrani nešto sa čim se neko ne slaže.

 

Ono što je za nas indikativno je da se u filmu argumentovano govori PROTIV električnih automobila, kao i obnovljivih izvora energije. Na svu sreću, i dalje smo u prilici da pogledamo ovaj dokumentarac.

 

Ukoliko ćemo da sumiramo kontroverzu koja se obavila oko njega, dovoljno je reći da se radi o Gibsovom načinu da propoveda protiv obnovljive energije i „zelene“ industrije, uključujući sve od električnih automobila do vetroparkova i solarnih panela, s doduše malim brojem konkretnih dokaza koji bi podržali njegove tvrdnje. Pretpostavka je da nijedna od solucija nije u potpunosti „zelena“ i kao takve, one moraju biti odbačene odmah, jer nisu ništa bolje od fosilnih goriva.

 

Električni automobili, smatra Gibs, pune se iz električnih mreža koje energiju dobijaju iz uglja. Teslina Gigafabrika u Nevadi je primera radi povezana na lokalnu elektrodistributivnu mrežu. Takođe, električni automobili koriste retke metale, i koliko god da ta vozila ne emituju štetne gasove prilikom eksploatacije, sve je to „nadoknađeno“ emisijom tokom proizvodnog procesa.

 

Gibsova pretpostavka je da s obzirom da električni automobili nisu 100 odsto „zeleni“, oni su isto tako loši kao i automobili sa SUS motorima. Dakle, svi ti „zeleni“ kredencijali elektromobila su zapravo laž.

 

On koristi istu logiku za sve ostalo (biomasu, energiju vetra, solarnu energiju, baterijsko skladištenje) i proziva poznate ekologe Bila MekKibena, Sierra Club, Union of Concerned Scientists, Ala Gora, Ilona Maksa i Teslu, Vinoda Koslu, Roberta F. Kenedija Jr., Arnolda Švarcenegera i Majkla Blumberga, za prodaju planete za koju milijardu dolara više.

 

Zapravo, najveći deo kritike protiv dokumentarca je da ova prezentacija više od svih ostalih prikriva loše strane industrije fosilnih goriva. Kapitalizam u svom „najboljem izdanju“ u novom i finalnom (lažnom) eco-friendly periodu naše planete, rekli bismo…

 

Nema sumnje da brojne kompanije pokušavaju da se „peru“ kroz kojekakve ekološke kampanje, koje koriste kao sredstvo za privlačenje nove niše ekološki osvešćenijih kupaca i za izmicanje postojećim propisima, koji treba da održe ovu planetu u životu još nekoliko godina. Međutim, izjednačavanje napora ka elektrifikaciji i dekarbonizaciji nije fer. To je kao da kažete da ne bi trebalo da isprobate eksperimentalni tretman na terminalno bolesnom pacijetnu, jer on ionako umire.

 

Što se tiče eventualnog rešenja ove krize, Gibs sugeriše da bi masovna depopulacija mogla da bude solucija. „Mi ljudi moramo da prihvatimo da je beskonačno širenje po planeti samoubistvo“, kaže on. „Moramo prihvatiti da je naše ljudsko prisustvo već daleko iznad održivosti i svega onoga što ona podrazumeva.“

 

S obzirom na kontekst aktuelne zdravstvene krize, ovo je verovatno najgora moguća poruka u ovom momentu.

 

Ipak, pogledajte film, procenite sami njegovu tačnost i donesite sopstvene zaključke.

 

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery