24 časa Le ManaAktuelnoVesti

Ferrari dobio istorijski Le Man

1.3KPregleda

Ferrari razbio Toyotu u uzbudljivoj trci punoj preokreta, pljuskova, udesa i kvarova

 

 

 

Na stogodišnjici istorijskog događaja, Ferari je razbio Tojotu i osvojio svoju prvu ukupnu pobedu u Le Manu od 1965.

 

 

Ferrari AF Corse je odneo senzacionalnu pobedu u automobilu #51. kojeg su vozili Antonija Đovinacija , Džejmsa Кalada i Alesandra Pjera Gvidija na svom prvom nastupu u Le Manu u eri Hypercar klase.

 

 

 

Ovogodišnji Le Man koji je obeležio vek postojanja trke, u završnoj fazi se sveo na bitku između Ferrarija i Toyote, koja je ciljala šestu uzastopnu pobedu na Le Manu.

 

Ferrari je savladao haotično vreme, trenutke van staze, tehničke probleme i duge periode vožnje iza bezbednosnog automobila da bi odneo pobedu nad Toyotom #8, koju su vozili Sebastijen Buemi, Brendon Hartlei i Rio Hirakava, za više od tri minuta.

 

 

 

Ferrari #51 u jednom trenutku je bio na ivici odustajanja jer je imao problema sa ponovnim pokretanjem tokom nekoliko zaustavljanja u boksu, što je pretilo da potpuno poremeti njegove napore.
Srećom, njihova kašnjenja u boksu su poništena kasnim sudarom Toyote #8, pri čemu je Hirakava oštetio automobil i okončao nastup čuvene Toyota „osmice“ na Le Manu ove godine.

 

 

U prvoj trećini trke, pobednicima su za petama vozili i Porsche i Peugeot sa svojim novim Hypercar modelom, međutim što zbog pehova, što zbog zakazivanja tehnike nisu uspeli da dosegnu viši nivo od 8 i 9 mesta.

 

 

 

Najbolje plasirani Peugeot #93. ( Pol di Resta, Mikkel Jensen i Žan-Erik Verg) završio je na osmom mestu u ukupnom poretku nakon što su doživeli okretanje na stazi i komplikovanu opravku što je osujetilo bilo kakve šanse za visok plasman.

 

 

Porsche automobili su se takođe dobro držali u prvoj fazi trke sve do problema za automobile #5 i #6.
Automobil broj 5 (Dane Cameron, Michael Christensen i Frederic Makoviecki) imao je problem sa senzorom tokom noći, izgubio je preko 20 minuta zbog problema i završio trku kao deveti.

 

Porsche #6 (Кevin Estre, Andre Loterer i Lorens Vantor) pretrpeo je tešku štetu nakon sudara sa zidom uz popravku koja je trajala skoro 45 minuta.

 

Sve u svemu fantastična trka, u kojoj su vremenski uslovi posebno zakomplikovali ionako složene tehničke i fizičke performanse.

 

 

Zapravo, kao i na svakom do sada Le Manu i ove godine pobedila je najbolja kombinacija superiorne tehnike, dobre taktike, odličnih vozača i naravno sreće.

 

 

 

 

Iz Le Mana za Vrele Gume: Lara Piroški

Foto: Eurosport screenshot

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery