AktuelnoVesti

Energetski pasoš obaveza za sva nova vozila

1.65KPregleda

Nakon 11 godina od predloga, uvode se ekološki pasoši za nova vozila?

 

 

Prema najavama iz Agencije za bezbednost saobraćaja, od sutra, 25. decembra ove godine svako novo prodato vozilo moraće da poseduje i ekološki pasoš bez koga neće biti moguća njegova registracija. 

 

Ovom najavom došlo se do polazne tačke Eko Friendly projekta sa početka 2011. godine i dodele prvog ekološkog pasoša jednom automobilu, kada su kroz ovaj program uvedene mnoge podsticajne mere za nabavku ekološki prihvatljivih vozila poput subvencija za sva vozila ispod 100 grama CO2/km, popusta za kasko osiguranje, besplatan parking,… uz obavezno posedovanje ekoloških pasoša, odnosno sertifikata za sva nova ali i polovna vozila.

 

Uz žaljenje jer smo mogli biti među prvima u Evropi po ovoj tematici, po staroj narodnoj „bolje ikada nego nikada“ pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković je pojasnio da u ABS ne vole promene ali ih ipak posle više od jedne decenije uvode: 

 

Energetski pasoš je novina, mi inače ne volimo promene, ali je ovo zaista dobra stvar. Zakon o klimatskim promenama nalaže da postoji oznaka ekonomičnosti potrošnje goriva, kao i emisije ugljen-dioksida (CO2) i štetnih materija u atmosferu. U Srbiji građani imaju svest o tome kakve automobile voze, kako oni utiči na okolinu i koliko troše. Dokaz o tome je da je Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture opredelilo šest milijardi dinara za subvencije novih i ekspanziju električnih i hibridnih vozila“, izjavio je on za Prvu TV, a prenosi Mondo.

 

 

 

Prema njegovim rečima, energetski pasoš je zaduženje onoga ko prodaje vozilo, a ne kupca.

Veoma je bitno da prodavac koji stavlja novo vozilo u promet, na utvrđenom mestu ili rastojanju, na jasno vidljiv način i o svom trošku postavi oznaku ekonomičnosti, koja će sadržati informacije o zvaničnoj potrošnji goriva, kao i emisiji štetnih materija iz novog automobila“, istakao je Koković.

 

 

 

Nabavljanje energetskog pasoša, kako kaže, neće uticati ni na cenu vozila, ni na sadržaj saobraćajne dozvole. Ali pošto građani Srbije većinom kupuju polovne automobile, mnogi se pitaju da li će ubuduće i „polovnjaci“ morati da imaju ovu oznaku, ili će kupovina uvoznog, a korišćenog automobila biti onemogućena.

 

Važno je da naglasimo, ovo isključivo važi za nove modele automobila, zasad ne postoji energetski pasoš za starije modele.“, naglasio je Koković.

 

 

Izvor: Biznis.rs

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery