AktuelnoEco GreenVesti

Elektrodistributivne kompanije žele pravo na isključivanje punjenja elektromobila

3.67KPregleda

Električni automobili su možda idealni za ljude koji imaju garažu, u koju može da se instalira wallbox brzi punjač, ali nova regulativa, koju priprema nadzorni organ „Ofgem“, mogao bi da redukuje količinu energije za električne automobile ukoliko elektrodistributivna mreža to zahteva tokom perioda visoke potražnje

 

Predlozi izneti u izveštaju Sporazuma o distributivnom povezivanju i korišćenju sistema (DCUSA), upozoravaju da elektrodistributivne mreže u Velikoj Britaniji nisu kreirane na način da udovolje značajnijoj dodatnoj potražnji, koju određenih potrošački uređaji, kao što su električni automobili, mogu da izazovu.

 

Da bi se ovaj problem rešio, u izveštaju se ističe da bi moglo biti neophodno „dozvoliti distributerima da kontrolišu potrošačke uređaje (poput vozila) povezane na ’Smart Meter’ infrastrukturu“, mada bi ovo bilo urađeno kao krajnja mera u slučaju nužde, kada „tržišne solucije“ poput perioda jeftine električne energije, ne budu uspevale da reše problem.

 

Ljudima pogođenim ovim merama, ne bi bila ponuđena bilo kakva forma kompenzacije, dok bi nova, treća generacija „pametnog merenja“ takođe morala da bude instalirana da bi olakšala ostvarivanje planova. I drugi veliki potrošači, poput sistema centralnog grejanja, takođe bi mogli da budu pogođeni akcijama „krajnjih mera“.

 

Direktor Nacionalne elektrodistributivne mreže za dekarbonizaciju, Grejem Kuper, prethodno je izjavio da „postoji dovoljno kapaciteta“ u Velikoj Britaniji da se populacija prebaci na sveopštu kupovinu električnih automobila, i da „čak i da se dogodi nemoguće i da svi pređemo na elektromobile preko noći, mislimo da bi potražnja bila povećana za oko 10 odsto.“

 

Kuper je dodao da bez obzira kada građani dođu kući i prikače automobil na punjač, on će biti napunjen kada im bude potreban. Ipak, on je upozorio da će punjenje elektromobila biti pauzirano tokom večernjeg vrhunca, kada je električna energija najskuplja, a potražnja za njom najveća.

 

Departman za poslovnu, energetsku i strategiju je saopštio za Daily Mail da će Ofgem, koji služi za zaštitu potrošača, strogo osporiti sve predloge elektrodistributivnih kompanija.

 

Ofgem je takođe dodao: „Postupak za razmatranje predloga je u toku a donošenje odluke se ne očekuje pre proleća 2021. Donećemo konačnu odluku o tome da li je predlog odobren uzimajući u obzir naše statutne dužnosti da zaštitimo sadašnje i buduće potrošače.“

 

Vrele Gume

Izvor: Auto Express

1 Komentar

  1. Sam tekst u stvari kaze da iskljucenje nema sanse da se desi. Naslov bezveze clanak isto. Imate acu u regulatirnoj komisiji za energetiku republike srbije pa neka vam pojasni.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery