AktuelnoVesti

Detektovano misteriozno tutnjanje ispod površine Marsa

12.1KPregleda

Naučnici iz svemirske agencije smatraju da su seizmički događaji na „crvenoj planeti“ prouzrokovani iznenadnim oslobađanjem energije iz njene unutrašnjosti.

 

Stručnjaci u NASA-i su uz pomoć sonde InSight detektovali misteriozno tutnjanje koje dolazi iz unutrašnjosti planete. Istraživači smatraju da bi ovi seizmički fenomeni mogli biti prouzrokovani iznenadnim oslobađanjem energije, ali priroda samog događaja još uvek ostaje nepoznanica.

 

Smatra se da su nova tutnjanja nastala na lokaciji koja se zove Cerberrus Fossae, a naučnici veruju da su odatle potekla i dva ranija detektovana događaja.

 

Mada se ovi fenomeni ponekad nazivaju „marsotresi“, smatra se da Mars nema aktivni tektonski sistem sličan Zemlji.

 

Neobično je to što su se prethodni seizmički događaji, koje je otkrio InSight, koji je sleteo na površinu planete 2018., dogodili pre gotovo čitave marsovske godine, odnosno dve zemaljske godine, tokom perioda kada je na severnoj polulopti bilo leto.

 

 

Naučnici su predvideli da će ove sezone sondi biti pružena najbolja prilika da osluškuje zemljotrese, jer će se vetrovi na planeti smiriti.

 

Seizmograf InSighta, nazvan „Seizmički eksperiment za unutrašnju strukturu“ (SEIS), do te mere je osetljiv da mora biti pokriven štitom u obliku kupole, da bi ga zaštitio od vetra i sprečio smrzavanje tokom upotrebe.

 

Uprkos tome, vetar i dalje može prouzrokovati dovoljno vibracija da maskira seizmičke signale koje sonda traži, tako da je NASA-in tim započeo napore da izoluje osetljivi kabl.

 

Da bi to uradio, tim je instalirao kašiku na kraju robotske ruke InSighta, koja skida nanesenu zemlju povrh zaštitne kupole, omogućavajući da se strese s kabla. Namera je da se omogući da se tlo što više približi štitu, bez ometanja njegovog spoja s površinom.

 

Ukopavanje seizmičkog veza jedan je od ciljeva sledeće faze misije, koju je NASA nedavno produžila za dve godine, do decembra 2022. Međutim, uprkos prekidima rada InSightovog seizmografa, koje prouzrokuje vetar, on nije od pomoći kada je reč o skidanju prašine sa solarnih panela sonde.

 

 

Napajanje energijom se smanjuje kako se Mars udaljava od Sunca, mada se očekuje da nivo ponovo poraste posle jula, kada planeta ponovo počne da se približava našoj zvezdi.

 

Do tada, tim će isključiti instrumentaciju InSighta, jedan po jedan sistem, uvodeći je u hibernaciju, s tim što će se periodično „buditi“ radi dijagnostike i slanja poruke na Zemlju.

 

NASA kaže da se tim nada da će seizmograf održati operativnim još mesec-dva pre nego što bude isključen.

 

Vrele Gume

Izvor: SkyNews

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery