Vesti

De Tomaso se vratio na veliku scenu sa modelom P72!

Radi se o prelepom super automobilu!

De Tomaso P72
2.21KPregleda

De Tomaso brend se i zvanično vratio na veliku scenu! I to taman na vreme za svoj 60. rođendan. Automobil sa kojim se ovaj De Tomaso vraća u naše živote nosi oznaku P72 i izgleda impresivno!  

De Tomaso P72

De Tomaso P72 je premijerno predstavljen na Goodwood festivalu brzine. Očigledno je da je njegov dizajn inspirisan trkačkim automobilima iz šezdesetih hodina prošlog veka. Predstavnici kompanije ga opisuju kao “moderni klasik”, što mu i te kako pristaje.

“Kao što je Pantera kreirao novu kategoriju kada je debitovao 1970. godine, tako će i P72 utabati svoju stazu”, rekao je Rajan Beris, generalni menadžer kompanije De Tomaso. “Kreirali smo modern vremensku mašinu koja predstavlja omaž velikom delu istorije autoindustrije”, dodao je on.

Ovaj legendardni italijanski brend su oživeli isti ljudi koji stoji iza kompanije Apollo Automobili. Reč je o koncernu Ideal Team Ventures (ITV) koji je prava na De Tomaso kupio 2014. godine.

Novi De Tomaso P72 je zvanično inspirisan prototipom P70, koji nikada nije zaživeo. Reč je o projektu trkčakog automobila na kom su zajedno radili Alehandro De Tomaso i Kerol Šelbi, 1964. godine.

Ako ste ostali zapanjeni bezbrojnim oblinama i staklenom krovu u obliku suze, sačekajte samo da vidite kakva je kabina. Naime, enterijer modela De Tomaso P72 izgleda kao da je izrađen od dragulja i dijamanata. Posebno se ističu okrugli analogni instrumenti, ali i ručica menjača.

Po svemu sudeći, De Tomaso će se vratiti kao model analognog doba. Nažalost, svi detalji su za sada čuvani u tajnosti. Međutim, znamo da je De Tomaso P72 baziran na istoj jednodelnoj šasiji kao i model Apollo IE.  

S obzirom da Apollo IE ima atmosferski V12 agregat čiji je konstruktor Ferrari, možda možemo očekivati da se isti agregat nađe i kod ovog modela. Takođe, moguće je i da će ovaj model imati V8 agregat s obzirom da govorimo o brendu De Tomaso. Za one koji nisu upoznati, reč je o brendu koji je kreirao svoje ime zahvaljujući američkim osmocilindarskim agregatima i prelepom dizajnu. U svakom slučaju, automobil koji je predstavljen na Goodwood festivalu brzine poseduje V12 agregat.

De Tomaso će proizvesti svega 72 primeraka modela P72. Početna cena svakog primerka će biti 750.000 evra, a kompanija je već počela sa prihvatanjem rezervacija. Potvrđeno je i da će ovaj model biti homologizovan za tržišta u Evropi, na Bliskom istoku i u Severnoj Americi.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery