Vesti

Dakar reli 2020: Miran Stanovnik kaže: „Ovo je najbrži Dakar“! Poginuo motorista Gonkalves

Tragedija na Dakar reliju!

Dakar
5.64KPregleda

Najuspešniji motociklista Slovenije, danas župan opštine LOG DRAGOMER kod Ljubljane, 55. godišnji MIRAN STANOVNIK, pomno prati dešavanja na 42. DAKAR RELIJU i komentariše ga za sajt Moj Svet Brzine. 

“Baš sam razočaran vešću o pogibiji GONKALVESA. Upoznao sam ga još u AFRICI. Bio je uvek medju najbržima, često je i rizikovao… Eto to je DAKAR. OPASAN… NAJOPASNIJI… Iza mene je 18 teških DAKARA. Uvek je naravno bilo ekstremno teško, pogotovo ako se vozite maksimalno brzo. Tada je rizik baš veliki, a ja sam nažalost platio visoku cenu za moje dobre plasmane. Jeste da sam kao privatnik TRI PUTA bio na cilju na sjajnom 13.mestu… Međutim, imao sam baš teške padove i brutalne povrede. Shvatio sam na vreme da je momenat za odlazak sa staze… Takvu odluku svako mora doneti u odredjenom trenutku“, navodi Miran.

„Na ovom DAKARU se vozi DUPLO brže nego što smo mi to činili na relijima u AFRICI. Dobar je ovaj maraton u SAUDIJSKOJ ARABIJI, svidja mi se…ali daleko je do kraja i može se svašta dogoditi“, dodao je on.

Portugalac PAULO GONKALVES je imao 40 godina. 2015. godine je bio DRUGI na DAKARU… Pre nekoliko godina mu je u samom finišu maratona izgoreo kompletan  motocikl…

U klasi motociklista, 28- godišnji Amerikanac RIKI BRABEK sa „hondom“, za sada vozi odlično. BRABEK bukvalno leti, jak je i fantastično fizički pripremljen pa je stekao i veliku prednost u generalnom plasmanu.

Specijal je dobio BAREDA BORT, ali BRABEK ima prednost od 24.48 minuta u odnosu na KINTANILU. Svi koji prate ovaj najpoznatiji maraton treba da znaju da je to susret malog broja PROFESIONALACA i velikog broja odvažnih amatera.

BRABEK je totalni profesionalac, vozač tima MONSTER ENERGY, sa fantastičnom HONDOM. On svakako ne spava na zemlji i u šatoru, oko sebe ima „armiju“ mehaničara, u odnosu na našeg GABORA SAGMAJSTERA, koji je samo 20 godina stariji i samo minimum 30 kilograma teži….

Dakar

SAGMAJSTER je danas na specijalu bio 90. a prema sadašnjim podacima je 86. u generalnom…

Mnogi misle da je najneizvesnija situacija u klasi automobila, gde za sada sve ide po planu KARLOSU SAJNCU u njegovom MINI BAGIJU. SAJNC ima punih 10 minuta prednosti, medjutim i on i njegov prvi pratilac NASER AL ATIJA sa TOJOTOM, vrlo dobro znaju da je to DOSTIŽNO. Na trećem mestu u generalnom je trofejni PETERHANSEL ali zaostaje 19.3 minuta…

U kategoriji kvadova ubedljivo vodi Čileanac INJACIO KASALE sa JAMAHOM, a u kategoriji malih bagi vozila, u klasi SSV, prvi je posle 7 etapa LOPEZ KONTARDO.

Medju teškašima KAMAZ dominira. ANDREJ KARGINOV je dobio sedmu etapu i povećao prednost na prvom mestu generalnog poretka na ozbiljnih 21.24 minut. Prati ga timski kolega ŠIBALOV a treći je Belorus VIAZOVIČ.

Izvor: Moj Svet Brzine / Đorđe Đenić

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery