Vesti

Dačia Duster od sada i sa TCe 100 Eco-G trocilindarskim agregatom!

Može da radi i na benzin i na tečni naftni gas (LPG)

Dacia Duster TCe 100 Eco-G
5.73KPregleda

Dačia je na Salonu automobila u Briselu predstavila novi TCe 100 Eco-G trocilnidarski agregat koji može da radi i na benzin i na tečni naftni gas (plin).  Ovaj agregat će debitovati na modelu Duster.

Dacia Duster TCe 100 Eco-G

Naravno, uskoro će ovaj novi motor biti dostupan i na drugim modelima iz game rumunskog proizvođača. Tu se misli na modele Sandero, Sandero Stepway, Logan i Logan MCV. Ova nova pogonska jedinica je u suštini nova verzija TCe 100 trocilindarskog agregata zapremine jednog litra, koji je predstavljen prošle godine.

Eco-G varijanta ovog motora proizvodi veći obrntni momenat dok u isto vreme smanjuje potrošnju goriva i emisije štetnih gasova. Da budemo precizniji, ovaj agregat razvija 10 Nm obrtnog momenta više od standardnog TCe 100. Tako on ukupno razvija 170 Nm obrtnog momenta pri 2.000 obrtaja, dok je emisija ugljenikovog dioksida manja za oko 10 procenata.

Što se ekonomičnosti tiče, prosečna potrošnja ovog agregata je malo veća, ali je cena goriva po pređenom kilometu manja za oko 30 procenata. Naravno, na to utiče cena tečnog naftnog gasa.

Očigledno je da Dačia Duster sa ovim agregatom može da ide ili na benzin ili na LPG.

Opremljena je odvojenim rezervoarima za obe vrste goriva. Vozač može prebacivati sa benzina na plin (i obrnuto) preko prekidača koji je smešten ispred njega, na komandnoj tabli. Kada se rezervoar za plin isprazni, sistem automatski prelazi na benzin.

Rezervoar (boca) za plin je izrađena od jakog čelika i smeštena je kod rezervnog točka. To znači da se nije izgubilo na kapacitetu prtljažnika. Kada su oba rezervoara puna, Duster TCe 100 Eco-G sa jednim punjenjem može da pređe preko 1.000 kilometara.

Za razliku od ostalih vozila koja nemaju fabrički instaliran sistem za LPG, iz Dačie navode da Duster može biti parkiran u podzemnim garažama zbog sistema bezbednosti koji su ugrađeni u ovaj sistem. Tu se misli na sigurnosni ventil i slično.

Novi TCe 100 Eco-G agregat će debitovati na modelu Duster ovog meseca. Počenta cena tog modela sa ovim agregatom će biti 12.490 evra. Isto toliko košta i model sa čisto benzinskim agregatom.

Dacia Duster TCe 100 Eco-G

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery