AktuelnoEco GreenVesti

Da li vlasti u Srbiji manipulišu podacima da bi prikrile problem zagađenja vazduha?

1.52KPregleda

Da podsetimo, naša zemlja je pod pojačanim nadzorom otkako se u izveštaju iz decembra 2019. utvrdilo da je imala najgori zabeleženi rezultat u Evropi po broju smrtnih slučajeva prouzrokovanih zagađenjem: 175 na 100.000 ljudi.

 

Pre nekoliko meseci, po globalnom rangiranju u realnom vremenu, Beograd je bio među pet najzagađenijih gradova na svetu s PM 2,5.  Sada, po rečima aktivista, nova vlada radi na tome da stvari gurne pod tepih.

 

Srbija je optužena za manipulaciju podacima, u pokušaju da na taj način „reši“ problem sa zagađenosti vazduha.

Šef odeljenja za kvalitet vazuha otpušten nakon iznošenja podataka

 

U decembru, Milenko Jovanović je otpušten dok je bio na mestu načelnika Odeljenja za kvalitet vazduha u okviru Agencije za zaštitu životne sredine. Kao zvaničan razlog za otpuštanje nakon 17 godina službe, navedeno je protivljenje nadređenima i to što stanice za praćenje kvaliteta vazduha u Srbiji nisu održavane na odgovarajući način. Jovanović, kao i drugi stručnjaci, smatra da je potonja tvrdnja neistinita.

 

Jovanović smatra da je otpušten jer je imao prigovor na reklasifikaciju onoga što podrazumeva zagađen vazduh.

 

On je rekao da je Agencija za zaštitu životne sredine želela da pomeri prag zagađenja od PM 2,5, koje su poput PM 10 sićušne čestice koje emituju elektrane, motorna vozila i poljoprivredno spaljivanje, između ostalog. One se smatraju opasnim jer njihova veličina podrazumeva da mogu da prodru duboko u pluća.

 

Jovanović kaže da se po izmenama u regulativi, 40 mikrograma po kubnom metru PM 2,5 više ne klasifikuje kao zagađenje, već kao prihvatljiv nivo štetnih čestica.

 

Takođe je povećan prag za ono što se smatra veoma zagađenim vazduhom, dodao je on. Kategorije onoga što ulazi u klasifikaciju kao vazduh dobrog i odličnog kvaliteta, ostale su neizmenjene.

 

Jovanović je za Euronews rekao da je značajno to što su izmene urađene pred zimu, kada zagađenje vazduha dostiže vrhunac, dodavši da je trebalo konsultovati eksperte.

 

„Ništa od toga nije urađeno“, rekao je on. „To je jednostavno uvedeno preko noći, a ja sam se usprotivio tome, zbog čega sam pretrpeo posledice.

 

Ne možete reći da je danas, sa svim ovim podacima koje imamo vazduh zagađen i opasan za udisanje, a sledećeg dana, s istim rezultatima, reći da je vazduh čist jer su vlasti izmenile klasifikaciju. To tako ne ide.

 

Kvalitet vazduha ostaje isti, ali predstavljanje rezultata javnosti se promenilo, što je manipulacija.“

 

Izvor: Dekarbonizacija Motora No.1 via Euronews

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery