AktuelnoOnline plusVesti

“Break the circle” – Novi Sad prestonica biciklizma 2021!

Grad kulture, ali i avanture. 

3.94KPregleda

Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu od 12. do 15. avgusta u Novom Sadu- “Break the circle”

 

Novi Sad će po prvi put u istoriji biti domaćin Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu. Time je i Srbija postala prva zemlja u regionu koja je dobila priliku da organizuje ovo značajno sportsko takmičenje.  Očekuje se 500 učesnika iz 44 evropske zemlje. Staza kojom će voziti nalazi se na srednjovekovnoj Petrovaradinskoj tvrđavi, što ovo takmičenje čini jedinstvenim u odnosu na druga koja se mahom održavaju na planinama i u šumama.

 

Medijska kuća Vrele Gume biće specijalni medijski pokrovitelj datog događaja. 

 

Petrovaradinska tvrđava odabrana je kao lokacija zbog koje će i sama trka biti vrlo atraktivna. Staza koja delom ide po bedemu tvrđave vodi kroz podzemne tunele, takmičari prolaze tik uz posetioce, pa će za mnoge to biti novo iskustvo u vožnji.

 

Evropsko prvenstvo

 

Prvenstvo u planinskom biciklizmu je sportski događaj namenjen svima. Kako sportistima i ljubiteljima biciklizma, tako i porodicama sa decom, mladima, ali i starijom sugrađanima. Ulaz na tvrđavu će biti slobodan. Svi oni moći će da osete adrenalin i otkriju na koji način planinski biciklizam pomera lične granice i budi zdrav sportski duh.

 

S obzirom na to da se prvenstvo održava nakon Olimpijskih igara u Tokiju, bićemo u prilici da ugostimo i olimpijske takmičare koji su nastupali u Japanu.  Među njima možda bude i osvajača olimpijskih medalja, pa ćemo moći da vidimo njihovo umeće i uživo.

 

O MTB

Planinski biciklizam još uvek nije dovoljno promovisan u Srbiji, pa je jedan od ciljeva takmičenja da se to promeni i da udruženim snagama učinimo da naši planinski biciklisti imaju bolje mogućnosti za treniranje, usavršavanje i putovanja.  U ovoj velikoj priči, vrlo je važan volonterski tim za koji su prijave uveliko otvorene. To će biti uzbudljivo iskustvo za mlade volontere, budući da će biti prisutni kroz sve faze takmičenja i pozivamo ih, bez obzira na to da li su iz Novog Sada, da se prijave. Smeštaj i novosadsko gostoprimstvo su obezbeđeni.

 

 

Visoko adrenalinski sport MTB nije namenjen samo muškarcima. Dokaz tome je i naša Jovana Crnogorac, jedna od uzdanica reprezentacije Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju i takođe jedna od onih koje ćemo ovog leta gledati na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Evropsko prvenstvo

 

Cilj načina na koje će takmičenje biti organizovano, kao i MTB sporta uopšte, jeste razbijanje predrasuda, zabava, edukacija, upoznavanje sa kulturno istorijskim nasleđem koje postoji na Tvrđavi i dodatna afirmacija planinskog biciklizma u Srbiji. Dakle, sredinom avgusta promenićemo gledište na MTB i pokazati svima čari tog sporta.

 

Evropsko prvenstvo organizuju Biciklistički savez Srbije, Biciklistički klub Novi Sad i Vojvođanska asocijacija biciklističkih klubova. Takmičenje su podržali Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za sport, Ministarstvo omladine i sporta i mnogi drugi. Direktan prenos uživo biće emitovan na Eurosportu, a emisija Vrele Gume radiće posebnu seriju priloga posvećenu takmičenju.

 

 

Informacije o prijavama za trku, kategorijama, promotivnim događajima i zanimljivostima uoči prvenstva možete pronaći OVDE . Kao i na oficijalnoj Instagram stranici takmičenja @novisadmtb2021.

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery