AktuelnoVesti

BMW smanjuje proizvodnju a podiže profit!?

1.67KPregleda

BMW potvrdio pad prodaje u trećem kvartalu 2022. ali i povećanje profita

 

 

Lov u mutnom i to na talasu veštački izazvane nestašice automobila, sve više prija većini proizvođača. Proizvodnja se smanjuje, dok profiti uglavnom rastu posebno u premijum sektoru. 

 

 

Među špekulantima u automobilskoj industriji, najbolje se snašao BMW koji je i zvanično potvrdio pad proizvodnje i u trećem kvartalu ove godine, uz rast profita. 

 

 

 

Ekonomski stručnjaci su saglasni, smanjena proizvodnja zbog manjka čipova i problematičnog lanca snabdevanja delova za prvu ugradnju je dovela da potražnja za automobilima veštački izgleda veća, to je dovelo do porasta cena, pa je na ovaj način profit kompanije zadovoljavajući.

 

 

Ipak, nije sve tako jednostavno, jer upravo ovakvo ponašanje najvećih korporacija poput BMW najavljuje brzi rast kamata koje će biti udvostručene kako bi se sačuvala makro ekonomska stabilnost i koliko-toliko obuzdala globalna inflacija.

 

A tek cene energenata? O tom uticaju na proizvođače automobila još nema kalkulacija…

 

I na kraju ostaje da se zapitamo, da li kupac plaća samo kvalitet i prestiž BMW brenda ili pri tome iz svog džepa ubacije u „kasicu prasicu“ pare da podmiri rizike poslovanja proizvođača, visoke kamate, i pre svega profit!? 

 

Jer najvažnije pravilo je da šerholderi moraju biti namireni i bez rizika za vrednost svojih akcija a tek posle toga na red dolazi kupac.

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery