Vesti

Automobili kompanije Honda će u budućnosti moći da „vide“ kroz zidove!

Nova tehnologija

738Pregleda

Kompanija Honda razvija novi sistem koji se zove „Smart Intersection“, a koji je dizajniran sa ciljem da se smanji broj saobraćajnih nesreća na raskrsnicama. Ovaj sistem je baziran na tehnologiji povezanosti vozila i svega što se oko njih nalazi (vehicle-to-everything).

Naime, japanski proizvođač automobila je održao prezentaciju svog novog sistema, koji senzore na vozilu povezuje sa semaforima i saobraćajnim znakovima na raskrsnicama, kako bi se sprečile potencijalne nezgode. Na toj prezentaciji je napomenuto i da se oko 40% od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda dešava upravo na raskrsnicama.

Naime, ovaj sistem koristi softver za prepoznavanje objekata ugrađen u modelima kompanije Honda, koji ostvaruje interakciju sa kamerama postavljenim na raskrsnicama, što mu zapravo omogućava da vidi kroz i oko zidova zgrada ili kuća u blizini.

Predstavnici kompanije su naveli da veruju da je ova tehnologija zapravo korak napred ka pametnijoj i bezbednijoj vožnji, te da će taj sistem „igrati važnu ulogu u ostvarenju sna o saobraćajnoj utopiji“.

Ukratko, sistem se sastoji od četiri kamere koje su postavljene na semaforima ili saobraćajnim znakovima na svakom uglu raskrsnice, koje snimaju video iz ptičje perspektive i senzora na vozilima.

Zahvaljujući tome, Hondin softver prepoznaje vozila i druge pokretne objekte (pešake, životinje i sl), te sistem upozorava vozača.

Šta mislite o ovome? Da li će zahvaljujući ovoj tehnologiji raskrsnice zaista postati bezbednije?

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery