AktuelnoVesti

Audi RS e-tron GT na testu „severnog jelena“ u borbi sa sopstvenom masom (VIDEO)

2.73KPregleda

Prekomerna masa je veliki protivnik performansi. Protivnici električnih sportskih automobila upravo ovaj atribut navode kao jednu od glavnih negativnih strana.

 

Međutim, elektrifikacija je u punom jeku i mada je lakše bolje, dobar menadžment mase može da napravi veliku razliku.

 

Audi RS e-tron GT, koji se našao na testu „severnog jelena“ španske publikacije km77.com, težak je čak 2,5 tona. Međutim, to mu nije smetalo da „gospodski“ prolazi čunjeve. Doduše, e-tronu nije pošlo za rukom da ostvari uspešan pokušaj pri 77 km/h, ali je bio veoma blizu, s tim što je besprekorna vežba izvedena pri 75 km/h, dok je automobil bio u Dynamic režimu, koji ukrućuje ogibljenje, mada je naginjanje karoserije daleko od neprimetnog. RS e-tron možda raspolaže obiljem snage, ali njegova primarna misija je komforan prevoz za pet osoba.

 

Mada je Audijev elektromobil „ošišao“ čunjeve pri višim brzinama, jasna je precizna, predvidiva priroda  ovog vozila. Pri 75 km/h, RS e-tron je sve manevre obavio bez greške, dok i pri višim brzinama nije pokazao preterano preupravljanje ili podupravljanje.

 

Test vozači kažu da je izlazna brzina e-trona na testu bila prilično visoka, što sugeriše da je elektronski sistem stabilnosti suptilneije angažovan nego kod drugih modela. Njegova elektronska kočnica se ne čini tako agresivnom kao kod ostalih električnih automobila, a ono što je najvažnije da e-tron ni u jednom trenutku nije pokazao bilo kakve karakteristike koje bi se mogle etiketirati opasnim ili rizičnim.

 

Slična priča važi i za slalom. Automobil je prošao vežbu okretno i samouvereno, pružajući osećaj da su promene pravca izvršene „dovoljno brzo“. Interesantan izbor reči, jer bez obzira što je e-tron odlično izbalansiran, nije mogao da promeni pravac dovoljno brzo da bi izbegao čunjeve.

 

Naravno, to je direktna posledica velike težine, jer poređenja radi, e-tron raspolaže masom jednog velikog kamioneta. Mada menadžment mase u svakom slučaju pomaže, on definitivno ima svoje limite.

 

 

Vrele Gume

Izvor km77.com via YouTube

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery