AktuelnoVesti

Audi navodno želi McLarenov F1 tim a BMW poslovanje u sektoru superautomoibla

1.53KPregleda

BMW-ov portparol je u međuvremenu izjavio da je članak koji je objavio Automobilwoche „netačan“. Pored toga, predstavnik Audija je izjavio da kompanija „redovno analizira različite ideje o saradnji“, kao deo „strateških razmatranja“.

 

Prema izveštaju nemačke publikacije Automobilwoche, BMW i Audi „na nišanu“ imaju udeo u McLarenu. BMW navodno želi da otkupi poslovanje u oblasti superautomobila, dok Audi „merka“ McLarenov F1 tim. Čitava priča zapravo ima smisla, budući da McLaren trpi finansijske teškoće tokom pandemije, što ga čini pogodnom „metom“ za eventualno pripajanje. Pored toga, nova pravila u Formuli 1 će olakšati stvari novim proizvođačima motora, tako da je eventualan F1 bolid pogonjen Audijevim pogonskim sklopom izvesniji nego ikada ranije.

 

Najpre da pogledamo BMW-ovu potencijalnu akviziciju. Pre dosta vremena, kada je McLaren bio spreman da isporuči svoj prvi serijski automobil, BMW se tu našao kao snabdevač motorima. Tako je nastao legendarni F1 V12. Od tada do danas, Bavarci nisu bili uključeni u bilo kakve poslove vezane za superautomobile, što im u automobilskoj zajednici mnogi zameraju. Pripajanjem ovog McLarenovog sektora, omogućilo bi BMW-u da diversifikuje proizvodni portfolio, omogućavajući u isto vreme slobodnu razmenu vrhunske tehnologije između britanske i nemačke marke. Zamislimo samo superautomobil s BMW-ovim twin-turbo V8 motorom iz M5 iza vozačkog sedišta il novu seriju 3 s ogibljenjem koje je kreacija McLarenovih eksperata. Zaista deluje kao „win-win“ kombinacija.

 

Što se Audijevih F1 aspiracija tiče, eventualna kupovina McLarenovog tima u „najbržem cirkusu na svetu“ se nameće kao logična. McLaren F1 je izuzetno napredovao u 2021., čak došavši do pobede, boreći se s Ferrarijem za treće mesto u konkurenciji konstruktora. Naredne godine se dizajn F1 bolida u potpunosti menja, uz ograničavanje budžeta i stopiranje razvoja motora da bi se privukli novi učesnici.

 

Sve navedeno ukazuje na to da je sada savršen momenat za kupovinu F1 McLaren tima, čiji bi bolidi dobili Audijeve motore, koji bi se stavili naspram rivala iz Mercedes-AMG-a.

 

Mada su izazovi brojni, čini se da bi predložene akvizicije bile sjajna prekretnica za sva tri brenda, što bi bile sjajne vesti kako za kupce superautomobila, tako i ljubitelje Formule 1.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery