AktuelnoVesti

Aston Martin Valhalla pristiže 2024. Vanquish godinu dana kasnije

3.4KPregleda

Mada je DBX motor pojačane prodaje Aston Martina, performantni modeli će zauvek ostati srž marke iz Gejdona.

 

Čak je i SUV iznedrio verziju sa 707 ks, koja do „stotke“ ubrzava za 3,3 sekunde. Kada već govorimo o DBX707, Aston Martin je organizovao okrugli sto s novinarima, da bi razgovarao o rivalu Bentayge Speed i budućim proizvodima.

 

 

Tobijas Mers, šef Aston Martina i bivši čovek broj 1 AMG-a, potvrdio je dolazak Valhalle. AM-RB 003 koncept je debitovao marta 2019., pre nego što je finalna verzija predstavljena u julu prošle godine. Po Mersu, serijski model će pristići 2024. i deliće pogonski sklop s ulaznim superautomobilom, Vanquishom.

 

Da podsetimo, Vanquish je takođe predstavljen u konceptnoj formi u martu 2019. s radikalnom izmenom u odnosu na prošle modele, usvajajući srednje pozicionirani motor.Takođe se radi o turbo V6 jedinici koja je u okviru hibridnog pogonskog sistema. Mers je takođe rekao da je početak prodaje serijskog modela zakazan za 2025., odnosno godinu dana nakon Valhalle. Ova dva modela će deliti motor s „flat-plane“ kolenastim vratilom, koji će biti proizvođen unutar kuće.

 

 

Takođe treba da podsetimo da je Valhalla odbacila 3,0-litarski twin-turbo V6 u korist većeg 4,0-litarskog V8 sa spomenutim „flat-plane“ kolenastim vratilom. Kada je Aston Martin objavio prikaze i detalje serijskog modela, nije spomenuo bilo šta u vezi s povezanošću SUS motora s Mercedes-AMG jedinicom iz Black Series. Budući da Mers kaže da će agregat biti proizvođen unutar kuće, čini se da će britanska marka čitav posao odraditi samostalno.

 

V8 će se „vrteti“ do 7.200 o/min što je u paraleli s Black Seriesom. Zajedno s elektromotorom, Valhalla će isporučivati 950 ks (699kW) i 1.000 Nm. Ove brojke su dovoljne za sprint do „stotke“ za samo 2,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 350 km/h.

 

Počivajući na dnu lanca superautomobila, Vanquish neće uživati u navedenim performansama. Ipak, oba modela su još uvek na relativno dugačkom štapu, tako da dosta toga može da se promeni do 2024/2025. Ipak, čini se da je Aston Martin odlučan da lansira tandem superautomobila, komplementarnih s Valkyrie hiperautomobilom.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery