Vesti

Aston Martin potvrdio da će se novi hiper automobil, AM—RB 003, zvati Valhalla!

Ime “pozajmljeno” iz nordijske mitologije!

Aston Martin Valhalla
1.79KPregleda

Novi hiper automobil kompanije Aston Martin, poznat pod kodnim imenom AM-RB 003, zvaće se Valhalla. To je danas i zvanično potvrđeno.

Aston Martin Valhalla

Naime, ovaj automobil je dobio ime po čuvenoj Valhali iz nordijske mitologije, mesto u koje nakon smrti odlaze ratnici. Takođe, na ovaj način je britanski proizvođač nastavio tradiciju imenovanja svojih automobila imenima koja počinju na slovo V.

Naime, biće proizvedeno svega 500 primeraka ovog hiper automobila, i to u kupe varijanti. Međutim, svaki od njih će u potpunosti biti izrađen od ugljenikovih vlakana.

Tradicija britanskog proizvođača da svojim automobilima daje imena na slovo V traje već sedam decenija. Naime, 1951. godine je predstavljen model Vantage. Tada je Vantage zapravo bio performantnija varijanta modela DB2. 2005. godine je debitovao prvi model sa tim imenom.

“Imena Aston Martin modela su uvek privlačila veliku pažnju. To je zbog toga što ona imaju emociju ili pričaju priču o automobilu. Nakon modela Valkyrie, znali smo da Aston Martin Valhalla mora da kreira sopstvenu, jaku priču.”, rekao je Endi Palmer, izvršni direktor kompanije Aston Martin.

“Nordijska mitologija ima tako moćan i upečatljiv jezik. Takođe, njihove legend su jako zanimljive i interesantne. Prema tome, činilo nam se da AM-RB 003 treba da dobije ime Valhalla, i da nastavi tamo gde je počeo model Valkyrie. Za one koji budu imali sreće da postanu vlasnik jednog od primeraka modela Valhalla, sigurni smo da neće biti razočarani. Na kraju krajeva, to ime sugeriše i asocira na slavu i sreću. Nažalost, ostao je još mali broj automobila koji nisu već naručeni”, dodao je on.

Što se performansi tiče, Valhalla će imati hibridni pogon sa V6 agregatom. On će razvijati 1.000 KS. Sa težinom od svega 1.350 kilograma, ovaj model će od 0 do 100 km/h ubrzavati za samo 2,5 sekundi. On će postizati maksimalnu brzinu od 354 km/h.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery