Vesti

Airbus prestaje da proizvodi A380!

Kraj ere super džambo aviona!?

Airbus A380
2.79KPregleda

“Airbus obustavlja proizvodnju super džambo aviona A380” – vest je koja je juče odjeknula svetom. To znači da će sa tržišta biti povučen avion koji je najavljen kao revolucija u komercijalnom avio-saobraćaju. Razlog za to je činjenica da A380 jednostavno nije ispunio očekivanja.

Airbus A380

Naime, evropski konzorzijum za proizvodnju putničkih aviona, Airbus, je juče izdao i zvanično saopštenje. U saopštenju se navodi da će dostava modela A380 biti obustavljena 2021. godine. Jedan od glavnih razloga za to je činjenica da je ključni klijent, kompanija Emirates iz Dubajia značajno smanjila narudžbine za taj tip aviona.

“Bolna je to odluka za sve nas”, rekao je izvršni direktor Airbus-a Tome Enders. “Uložili smo puno truda, resursa i znoja u ovu letelicu. Međutim, očigledno je da moramo biti realni. Odlukom kompanije Emirates da smanji porudžbine jednostavno nemamo dovoljno resursa da održimo porizvodnju”, dodao je on.  

Airbus A380

Ova odluka će platiti i 3.500 zaposlenih kompanije Airbus koji će zbog toga ostati bez posla.

Kako je nastao Airbus A380?

U razvoj aviona A380 je uloženo 25 milijardi dolara. Ovaj avion se prvi put “vinuo u visine” pre 14 godina. Nažalost, procena proizvođača da će avio-saobraćaju trebati avion koji može da prenese do 853 putnika od aerodroma do aerodroma se ispostavila kao pogrešna i finansijki neisplativa.  

Airbus A380

Do danas je dostavljeno ukupno 234 letelica A380. To je manje od četvrtine od 1.200 primeraka koliko su predstavnici Airbus-a predviđali. Avio-prevoznici se sve više odlučuju za manje, lakše i ekonomičnije letelice.

“Putnici širom sveta vole da lete ovom velikom letelicom. Zbog toga je današnje saopštenje bolno za sve nas”, rekao je Enders. “Međutim, imajte na umu da će A380 i dalje krstariti nebom iznad nas, i to još puno godina. Airbus će naravno nastaviti da snabdeva delovima sve prevonike koji imaju ovu letelicu”, dodao je on.

Nakon saopštenja komanije Airbus o ovoj odluci, akcije su pale za 5%.

Sa druge strane, Boeing će i dalje proizvoditi svoj super džambo avion, model 747. Međutim, i proizvodnja tog modela je značajno usporena tokom prethodnih nekoliko godina. Tokom 2018. godine je dostavljeno samo šest modela 747. Da li ovo predstavlja početak kraja ere super džambo letelica? 

Izvor: CNN

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery