AktuelnoVesti

Airbus ACJ TwoTwenty pomera granice u kategoriji poslovnih mlaznjaka

1.54KPregleda

Novopečeni ACJ TwoTwenty poslovni mlaznjak, uzdigao se ka nebu po prvi put. U utorak 14. decembra, ova letelica je poletela s aerodroma Mirabel u Kanadi, uspešno kompletiravši prvi let.

 

ACJ TwoTwenty, koji je predstavljen 2020., sjedinjuje izvanredan interkontinentalni domet, nenadmašan lični prostor i vrhunsku tehnologiju, što duga putovanja pretvara u nezaboravno iskustvo. Sa 73 kvadratna metra unutrašnje podne površine, ovaj poslovni mlaznjak nudi tri puta više prostora u poređenju s drugim poslovnim pandanima.

 

 

Mada ima veliku kabinu, ACJ TwoTwenty zapravo zauzima isti parking prostor i može da poleti s istih aerodroma kao i njegovi konkurenti. I ne samo to, već je i efikasniji, zahvaljujući visokim performansama najnovije A220 Family.

 

Naime, A220 je najodrživiji i najtiši avion u svojoj klasi. ACJ TwoTwenty može da se pohvali s 25 odsto manje sagorenog goriva i 50 odsto redukovanim nivoom buke u poređenju s mlaznjacima prošle generacije. Radi se o letelici izuzetno velikog radijusa, koja raspolaže sjajnim sposobnostima, ali u isto vreme nudi niže operativne troškove za kupce.

 

 

Ovaj poslovni avion će povezati gradove kao što su Los Anđeles i London, Tokio i Dubai, ili Peking i Melburn, jer raspolaže izvanrednim dometom od 10.500 kilometara. Maksimalna brzina iznosi 0,82 maha. To je oko 12 časova leta, koji će putnici provesti u krajnjem komforu.

 

ACJ TwoTwenty je baziran na Airbusu A220-100, a krase ga napredni materijali i sistemi. Kokpit je opremljen najnovijom tehnologijom, uključujući „fly-by-wire“ sistem koji unapređuje kontrolisanje leta, redukuje masu aviona i poboljšava pouzdanost.

 

 

U skladu s kokpitom, kabina je takođe „napakovana“ vrhunskim tehnologijama. Nudi Wi-Fi sistem i dva puta bolju konektivnost u odnosu na rivale. Tu su takođe prozori s elektrohromatskim pametnim staklom, kojima može da se upravlja na način da putnicima pruže vrhunsko iskustvo.

 

Luksuzni enterijer je dizajnirala kompanija Comlux, s kojom se Airbus udružio u cilju opremanja i unapređenja VIP prostora za prvih 15 kabina ACJ TwoTwenty aviona. Unutrašnjost letelice dolazi s ručno rađenim nameštajem, neutralnim tonovima i čistim linijama, kako bi se putnicima omogućilo da se osećaju kao da borave u „apartmanu u potkrovlju zgrade u 5. aveniji“.

 

 

Airbus kaže da je njegov poslovni mlaznjak jedini u klasi sa šest širokih VIP prostora, površine oko 12 kvadratnih metara, sposoban da ugosti do 19 osoba.

 

 

Uspešno izveden prvi let znači i korak bliže prvim isporukama. U narednim nedeljama, ovaj avion će biti poslat Comlux, a zatim će biti opremljena VIP kabinom u Indianapolisu. ACJ TwoTwenty bi trebalo da uđe u službu početkom 2023.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery