AktuelnoVesti

Abarth 695 Esseesse – da li podesivi spojler pravi razliku? (VIDEO)

1.47KPregleda

Nedavno, Fiat je predstavio najnoviju limitiranu ediciju Abartha 695, pod imenom Esseesse. Mada ne donosi neke specijalne atrakcije po pitanju stajlinga i unapređenja, poseduje jednu interesantnu stvar, a reč je o varijabilnom zadnjem spojleru, što je element koji obično nalazimo na većim i mnogo snažnijim i bržim sportskim automobilima.

 

Abarth traje već više od sedam decenija. Započeo je život kao nezavisna kompanija koja je konstruisala sportske automobile i učestovala u trkama. Takođe je razvijala performantna unapređenja za nekoliko proizvođača, uključujući i Fiat, koji je na kraju preuzeo ovu firmu i učinio je zvaničnim sportskim ogrankom.

 

 

Među modelima koji su prošli Abarth tretman šezdesetih, bio je 595, baziran na minijaturnom 500. Nije bio posebno brz ali je bio lagan, agilan i izgledao je „ljuto“, tako ga je bilo nemoguće ne voleti.

 

 

 

Godinama kasnije, kada je Fiat lansirao moderni 500 2007. godine, čuvena performantna divizija je ponovo dobila zadatak da kreira sportsku varijantu, što je rezultiralo oživljavanjem 595 palete godinu dana kasnije.

 

S obzirom na to da je budućnost Fiata 500 električna, mnogi se pitaju šta će se desiti s Abarthom. Za sada, sportska Fiatova filijala je „živa i aktivna“, s brojnim izdanjima lansiranim u ograničenim serijama, a uvereni smo da Italijani imaju planove vezane za kultni brend.

 

 

Najnovija verzija se zove Esseesse, a dotična „džepna raketa“ je predstavljena nedavno, i mada ne poseduje bilo kakva nova unapređenja na planu performansi, odlikuje je nešto što druge verzije nemaju, a to je varijabilni zadnji spojler.

 

Po proizvođaču, ova komponenta, zvaničnog naziva „Spoiler ad Assetto Variabile“, može da se podešava od 0 do 60 stepeni. Kada je u potpunosti podignut, spojler doprinosi vertikalnom aerodinamičkom pritisku od 42 kilograma, što poboljšava opštu stabilnost, posebno pri vožnji u krivinama. S druge strane, kada u potpunosti ravan, spojler smanjuje otpor vazduha i pomaže maksimalnoj brzini od 225 km/h.

 

 

To je tako u teoriji, ali Fiat ne spominje pri kojoj brzini se ostvaruje dodatni „downforce“, niti koliko Esseesse gubi na maksimalnoj brzini kada je spojler podignut. Razlog je verovatno taj što je sve prvenstveno marketinške prirode, jer razlike u performansama, ukoliko postoje, sasvim su neznatne.

 

Essesse ispod haube poseduje 1,4-litarski turbomotor s četiri cilindra, koji isporučuje 180 ks i 250 Nm. Na papiru, to je daleko od modela spremnih za trkačku stazu, a ruku na srce, 695 nije ni predviđen za takve egzibicije. On je kreiran pre svega da donese zabavu u vožnji uz maksimalan angažman vozača. Okretan je, poseduje Koni amortizere i prosto je „usađen“ u asfalt, tako da mu ni eventualan izlazak na stazu ne bi bio stran. Naravno, ne očekujte bilo kakvo rušenje rekorda, ali bi dueli s drugarima koji takođe poseduju neke 595 ili 695 verzije bili interesantni. Međutim, ako mislite da će dotični spojler napraviti neku razliku, razmislite još jednom.

 

 

Bez dileme, on doprinosi atraktivnosti, a kada se podigne, oni iza vas će detektovati šta vozite, jer otkriva veliki „Abarth“ natpis. Naravno, vlasnici modifikovanih automobila uvek vole da poseduju neku komponentu koju drugi nemaju, pa ako ništa drugo, satisfakcija će biti pronađena na tom planu, ukoliko neko od prijatelja ne poseduje 695 Anniversario, koji se takođe odlikuje dotičnom komponentom.

 

Da zaključimo, „Spoiler ad Assetto Variabile“ je više stvar estetike nego visokih performansi. S tim u vezi, primerak iz specijalne edicije čini još posebnijim, a da izgleda dobro, izgleda.

 

 

Ekskluzivni 695 Essesse će biti proizveden u 1.390 jedinica, ali tačna cena još uvek nije poznata. Ipak, ukoliko druga izdanja predstavljaju neku smernicu, za očekivati je etiketu na kojoj stoji nekih 35.000 evra.

 

 

Vrele Gume

1 Komentar

  1. Ono jeste da su ovo bezbrojne varijacije na istu temu, ali, voleo bi da se noviteti nadograđuju jedan na drugi. Spojler deluje zaista atraktivno ali dvostruki izduv sa širokim otvorima mi nije toliko atraktivan koliko četvorostruki sa dve po dve uspravne cevi kao u prethodnom modelu. Na taj način bi kompletni zadnji deo bio doveden do savršenstva… Ostaje prednji i izgled sa strane za još mnoge inovativnosti i naravno hibridni motor kojem bi elektromotor koristio za start i ubrzanja.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery