AktuelnoEco GreenVesti

Startna cena Dacije Spring skočila za 1000 evra na matičnom tržištu

7.86KPregleda

Marta 2021., Dacia Spring je stupila na rumunsko tržište s cenovnom etiketom od 18.100 evra. To nije sve, jer od te brojke rumunska vlada „skresala“ još 10.000 evra, da bi motivisala kupovinu električnih automobila. Ipak, sada je došlo do revidiranja cene.

 

Sada se za Spring mora izdvojiti najmanje 19.100 evra, što je i dalje izuzetno povoljno. Poređenja radi, početne cene Renault Zoea i Nissan Leafa izose 30.260, odnosno 36.700 evra.

 

Ono što je interesantno je da se cena odnosi na vrhunsku Comfort Plus verziju. Osnovnog Comfort paketa nema na sajtu rumunskog proizvođača, mada znamo da je njegova cena u martu 2021. iznosila 16.800 evra, pre zaračunate subvencije.

 

Šta se dobija za taj novac? Pa, Spring Comfort Plus uključuje rezervni točak pune veličine, limiter brzine, zadnju kameru, električne podizače stakala, elektropokretane retrovizore, šest vazdušnih jastuka, info-zabavni sistem, manuelni klima uređaj i Type 2 kabl za punjenje.

 

Spring poseduje bateriju od 27,4 kWh litijum-jonskog tipa, koja nudi domet do 230 kilometara u kombinovanom WLTP ciklusu i do 305 kilometara u gradskoj vožnji. Ovaj mali hečbek je očigledno namenjen prevashodno za urbanu eksploataciju, kao i njegov elektromotor s permanentnim magnetima.

 

Nominalne snage 33 kW (45 ks) i 125 Nm, prednje pozicionirani motor može da maksimizuje domet ukoliko pritisnete „ECO“ dugme. U tom slučaju snaga pada na 23 kW (31 ks), dok je maksimalna brzina redukovana sa 125 na 100 km/h.

 

Najveći problem vezan za Spring je što se proizvodi u Kini a ne Evropi. Oktobra 2020., francuski sindikati nisu bili zadovoljni ovom odlukom, jer evropska proizvodnja ne može biti konkurentna mnogo jeftinijoj kineskoj, kao i nižim troškovima materijala. BMW takođe iX3 proizvodi isključivo u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, baš kao što je slučaj Polestara s 2.

 

Vrele  Gume

3 Komentara

  1. Веома скупа играчка са веома малим дометом а са веома дугим периодом пуњења.Вратите нам Сандерс са 1.4
    бензинцем

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery