AktuelnoNaukaVesti

25.000 asteroida preti Zemlji a ne možemo da zaustavimo niti jedan od njih (VIDEO)

2.11KPregleda

Mada neki misle da je Zemlja velika stena koja samotnjački kruži oko Sunca u praznini svemira, to baš i nije tako, jer se uopšte ne radi o praznini.

 

Primera radi, verovatno niste znali da svaki dan 100 tona prašine i čestica veličine zrnca peska uđe u našu atmosferu. Naravno, dotične čestice nisu opasne, ali…

 

U maju, Američka svemirska agencija je objavila kratak video u kojem nas podseća na svemirsko „kamenje“ koje bi moglo u trenutku da nam promeni živote, ukoliko kojim slučajem „odluči“ da aterira na našu planetu. Problem je što tih svemirskih stena nije malo.

 

Po podacima iz maja 2021. U blizini Zemlje kruži 25.705 asteroida na različitim distancama. Za neki svemirski objekat se smatra da je blizu naše planete kada mu je najbliži prilaz manji od 150 miliona kilometara (1 astronomska jedinica).

 

Od tih 25.000 asteroida, 9.632 se ulaze u kategoriju onih koji su veći od 140 metara u prečniku, dok njih 890 „probijaju“ čitav kilometar.

 

Ono što zabrinjava je što NASA procenjuje da se još 15.000 asteroida uklapa u spomenuti opis, a mi ne znamo apsolutno ništa o njima za sada. Nije nam poznata njihova veličina, orbite, sastav i tako dalje.

 

Video je objavljen kao deo neke vrste biltena planetarne odbrane. Svemirska agencija, zajedno s brojnim drugim zainteresovanim entitetima, godinama sprovodi takozvane simulacije sudara, da bismo bili spremni u slučaju da se suočimo s nekim od asteroida.

 

Poslednja je sprovedena u Beču prošlog meseca, a rezultati, kao i oni raniji, bili su katastrofalni. Svi najveći umovi koje planeta Zemlja ima, nisu mogli da zaustave imaginarnu stenu koja je „na nišanu“ imala Evropu, čak i uz pretpostavku da je asteroid otkriven šest meseci pre sudara.

 

Zaključak ove simulacije koji zabrinjava, je da trenutna infrastruktura vezana za svemirske letelice i lansiranja čini misije izviđanja ili ublažavanja  posledica nemogućim.

 

Kao što smo spomenuli, asteroid čija je orbita blizu Zemlje, udaljen je jednu astronomsku jedinicu od naše planete. Međutim, ima onih koji su mnogo bliže od toga. Po NASA-i, 107 ih je prošlo bliže Zemlji prošle godine nego što iznosi  njena distanca do Meseca.

 

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery