Vesti

16. Rally Italia Sardegna – Neverovatno… Tanak izleteo pred ciljem… pobedio Dani Sordo!

WRC 2019

Rally Sardegna
880Pregleda

Već smo planirali baš POHVALNI tekst o Estoncu OT TANAKU, jer bi se za sve pare kladili na njegovu sjajnu pobedu na Rally Italia Sardegna i njegov het trik (treći trijumf za redom)…

Rally Sardegna

Međutim, OT TANAK je očito bio VEOMA NERVOZAN. Imao je pred početak ispita sjajnu prednost od 25,9 sekundi. Mogao je potpuno smireno da stigne do cilja i da notira POBEDU… ali, hteo je i trijumf na tom ispitu POWER STAGE uz dodane bodove.

Brza „Toyota Yaris WRC“ sa brojem OSAM, uletela je prebrzo u jednu krivinu, u jednu ukosnicu, i zaustavila se zaglavljena pokraj staze. TANAK je nekako uspeo da je pokrene i da udje u cilj. MEDJUTIM  izgubio je preko DVA MINUTA a tako i trijumf na Rally Sardegna. Za utehu mu je da se probio na čelo generalnog poretka u šampionata, posle OSAM relija…

Pred novinarima nije imao snage NIŠTA da kaže. Kakav PEH… kakav loš plan… To nije smelo da mu se desi. ZAISTA VELIKA ŠTETA… bio je brži od svih…

Posada TANAK – JARVEOJA se sjajno predstavlja već TRI GODINE… Postali su BAŠ BRZI i najavili ozbiljan napad na TITULU – SVETSKI ŠAMPIONI.

To je par koji je do sada pokazao vrhunsku uigranost i par koji je uz neophodnu pomoć svojih mehaničara i inžinjera TOJOTE, stigao do veoma važnih pobeda i velikog broja bodova. Možda je prilika da se ovoga puta istakne i suvozač MARTIN JARVEOJA… Takodje 31. godišnjak kao i njegov pilot OT TANAK.

JARVEJA je u WRC seriji debitovao pre devet godina. Pokazao se vremenom kao smireni ko-saradnik u kokpitu koji je skoro bez greške čitao BELEŠKE brzinskih ispita, takozvani RADAR, a bez toga ni jedan jedini reli as sveta ne bi mogao da vozi maksimalno brzo.

Pomoć suvozača je hiljadu puta do sada bila presudna u velikim pobedama, njihova koncentracija, smirenost, psihološka SNAGA i jednostavno ZNANJE…..posebno su cenjeni. Veoma je teško pronaći ODGOVARAJUĆEG suvozača pa zato VOZAČI koji odaberu pogodnog partnera u kabini – nastoje da ga zadrže za UVEK.

Dovoljno je da podsetimo na dugogodišnju saradnju LOEBA i ELENE ( 21 godina ), JARI MATI LATVALA i MIKE ANTILE ( 16 godina ), OŽIEA i INGRASIE ( 13 godina ) itd.

Na poslednjem ispitu Rally Sardegna, na ispitu POWER STAGE, koji donosi dodatne bodove, pobedio je MIKELSEN, a potom su se plasirali OŽIE, NEVIL, LATVALA i EVANS.

Pobednik 16. Rally Sardegna je Španac DANI SORDO, vozač „hjundaia“ i as koji ima prefiks VEČITI DRUGI…Ovoga puta je stigao na vrh…da li zasluženo…PA JESTE……jer je cilj svakog relija – STIĆI NA CILJ. DANI SORDO je na taj način ostvario TEK DRUGU WRC POBEDU I TO POSLE ŠEST GODINA !!!

Na podijumu su se našla dva predstavnika FORD M SPORTA….pa to niko nije moga ni sanjati. EVANS i SUNINEN su bili odlični, a TANAK, OŽIE pa i LATVALA će imati nožne more zbog ovogodišnje SARDINIJE.

U kategoriji WRC 2 pro, ubedljivo je do nove pobede stigao 18. godišnji KALE ROVANPERA u izvanredno doteranoj i FABRIČKOJ „škodi fabiji R5 EVO“ ( suvozač JONE HALTUNEN ). U ukupnom generalnom plasmanu RELIJA SARDINIJA, zauzeo je mesto medju TOP 10 vozača…..DEVETO MESTO.
Ako je neko možda zaboravio na početak KALE ROVANPERE, onda valja reći da je svoj PRVI RELI VOZIO sa samo DESET godina, sa jednom „tojotom starlet“ i da je do PRVE POBEDE stigao sa  15  godina, u „škodi fabija S 2000“. Te 2016. godine je učestvovao „samo“ na 14 relija i 6 puta je pobedio u klasi….

U generalnom poretku WRC 2019. vodi TANAK ( 150 bodova ), drugi je OŽIE ( 146 bodova ) a treći NEVIL ( 144 boda ). Naredna runda je 1. avgusta na RELIJU FINSKA.

Rally Sardegna

Konačni generalni plasman 16. RELIJA ITALIJA SARDINIJA 2019 :

1. DANI SORDO – “ hjundai“
2. TEMU SUNINEN – “ ford“…. + 13.7 sek.
3. ANDREAS MIKELSEN – „hjundai“….+ 32.6
4. ELFIN EVANS – „ford“…….. + 33.5

5. OT TANAK – „tojota“….. + 1.30.1 min.
6. TIERI NEVIL – „hjundai“….. + 2.06.7
7. ESAPEKA LAPI – „sitroen“….. + 2.59.6
8. KRIS MIK – „tojota“………… + 4.40.1
9. KALE ROVANPERA ( wrc 2 pro ) – „škoda EVO“…..+ 8.24.6
10. JAN KOPECKI – ( wrc 2 pro ) – „škoda evo“……….. + 8.49.2

Izvor: Moj Svet Brzine / Đorđe Đenić

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery