970_250_eko
Vesti

Volkswagen može napraviti 15 miliona električnih vozila koristeći MEB platformu

Tvrdnje zvaničnika kompanije

675Pregleda

Volkswagen ozbiljno shvata svoju posvećenost elektrifikaciji, što dodatno potvrđuje i činjenica da su zvaničnici te kompanije nedavno naveli da mogu konstruisati do 15 miliona vozila koristeći novu, MEB platformu, kako prenosi Rojters.

Naravno, to nikako neće biti jeftino, te će nemački proizvođač automobila investirati čak 12,5 milijardi dolara u elektrifikaciju i tehnologiju autonomne vožnje do 2023. godine. Čak 10 milijardi dolara će biti namenjeno formiranju game električnih vozila.

Naime, svi planirani I.D. modeli kompanije Volkswagen će biti bazirani na MEB platformi.Tu spada hečbek model koji će imati dimenzije iste kao i Golf, a koji će biti glavni konkurent Teslinom Model-u 3, a koji će se prodavati po ceni koja je slična ceni trenutnog Golfa sa dizel agregatom.

Nakon I.D. hečbek modela, u planu su i druga električna vozila. Tu spada I.D. Crozz, krosover koji će se prodavati sa različitim pogonskim opcijama i različitim dometima. Nakon njega je u planu I.D Buzz Cargo električni kombi koji bi na tržištu mogao da se nađe od 2021. godine i koji bi, kako je planirano, sa jednim punjenjem mogao da pređe i do 547 kilometara.

Nakon električnog kombija biće lansiran i konkurent modelu Tesla Model S, I.D. Vizzion. Očekuje se da ovaj model pored električnog pogona ima i najsavremeniju tehnologiju polu-autonomne vožnje.

MEB platforma će se prodavati u dve različite varijante sa dva različita međuosovinska rastojanja. Baterije će biti smeštene u podu, a kao standard će biti dostupan pogon na zadnjim točkovima, dok će kao opcija biti dostupan i pogon na svim točkovima. Većina modela koji će biti bazirani na ovoj platformi bi trebalo da imaju idealnu 50:50 raspodelu težine.

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery