970_250_eko
Vesti

Mazda zakonski zaštitila MX-6 oznaku

Mazda RX koncept
Mazda RX koncept
714Pregleda
Mazda MX-6
Mazda MX-6
Mazda MX-6

 

Zahtev japanskog proizvođača automobila, kompanije Mazda, da zakonski zaštiti oznaku MX-6 u Japanu svakako nameće brojna pitanja. Jedno i možda najvažnije od njih jeste: Da li nam to Mazda sprema novi sportski kupe?

Naime, zahtev za zaštitu oznake MX-6 je podnet 16. oktobra, a u dokumentu se navodi da će se ta oznaka koristiti za „automobile, automobilske delove i dodatke za iste“.

Međutim, to što je kompanija zakonski zaštitila ime ne znači istovremeno i da je sigurno potvrđeno da ćemo videti novi model sa tom oznakom. Proizvođači automobila često „rezervišu“ različite oznake kako bi sprečili konkurenciju da koristi to ime. Naravno, postoje šanse i da Mazda zaista planira konstrukciju novog modela, ali ako to jeste slučaj, onda su sve informacije o njemu poznate samo ljudima iz te kompanije.

U svakom slučaju, ako Mazda zaista odluči da kreira novi MX-6, taj model neće imati Vankelov motor, a to znamo pre svega zbog toga što su ranije predstavnici kompanije izjavili da će „ako Mazda kreira novi sportski automobil sa Vankel agregatom, onda će taj model nositi oznaku RX“.

Takođe u strategiji kompanije ne postoje planovi za električni sportski automobil. Prema tome, možemo se samo nadati kupeu sa 2 vrata, koji će biti inspirisan konceptom RX Vision, sa agregatom smeštenim ispod haube i pogonom na zadnjim točkovima.

Naime, model MX-6 je ranije imao pogon na prednjim točkovima, a ovaj sportski kupe sa 2 vrata se proizvodio u dve generacije. Prva se proizvodila u periodu između 1987. i 1992. godina, a druga u periodu između 1991. i 1997. godine. Ove dve generacije su bile blisko povezane sa modelom Ford Probe, ali nisu ponovile uspeh koji je ostvario model MX-5 Roadster.

Mazda MX-6
Mazda MX-6

Mazda je obustavila proizvodnju ovog modela pre nešto više od 20 godina, i nije vraćala oznaku MX-6. Bar ne do sada.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery