AktuelnoVesti

Zastrašujuć pad cene nafte u svetu

3.76KPregleda

Vrednost barela sirove nafte koliko i šoljica kafe

 

 

Zastrašujuća kombinacija smanjene svetske potražnje i posledičnog manjka smeštajnih kapaciteta noćas je srušila cenu barela nafte na nivo koji nije viđen duže od dve decenije.

 

 

Poslednji put ovako niska cena nafte bila je 1999 a onda i 1946.  

West Texas intermediate koji se smatra reperom naftnih kretanja u Americi, noćas je prijavio cenu od  oko 15 $ za barel.
Situacija sa skladištenjem u čitavom svetu je dostigla svoj limit, kapaciteti su prepunjeni, a mnoge svetske ekonomije beleže sve manju potražnju nafte zbog kovidom zaustavljene privrede.
U Kanadi je čak zabeležena i negativna cena nafte. Odnosi cena su neverovatni.

 

 

Danas je Texasu šoljica kafe skuplja nego barel sirove nafte

Profesor javnih finansija Goran Radosavljević i generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije za Vrele Gume kaže, „jučerašnji pad cene nafte na 27,3$ za evropski Brent i 14,8$ za američki laku naftu WTI samo je nastavak gubitka vrednosti crnog zlata započet krajem januara 2020. godine zbog hiperprodukcije istog“.
Profesor Radosavljević dodaje, „pad tražnje više od 1/3 za samo dva meseca zbog zatvaranja zemalja usled pandemije COVID19 virusa, nije praćen prilagođavanjem ponude, koja uprkos najavama nije značajno smanjena. Istovremeno, nedostatak kapaciteta za skladištenje počeo je da guši proces proizvodnje u nekim delovima sveta“.
Barel sirove nafte u Teksasu juče se nudio po ceni od svega 3$, otkriva prof. Goran Radosavljević 
On dodaje takođe, „očigledno je da veliki proizvođači nafte nisu ozbiljno shvatili zaustavljanje svetske ekonomije usled pandemije COVID19 virusa te ovakav ishod na tržištu nije neočekivan. Interesantno je da je jedan od uzroka velikog pada cene na berzama tokom ponedeljka bilo i pogrešno “klađenje” velikih hedž fondova da je cena nafte prošle nedelje konačno dostigla svoj minimum. Ekstreman pad cene sirove nafte nije nažalost praćen ekvivalentnim padom maloprodajnih cena u najvećem broju evropskih zemalja s obzirom da je poresko opterećenje na litar motornog goriva pre ove krize u njima više od 50%.“
Sve u svemu, ovako ekstremna kretanja cene ne slute na dobro i uvek su bila posledica ali najčešće i predskazanje nekih drugih loših globalnih dešavanja!

 

 

Cena goriva u Srbiji?

Nemojmo se unapred radovati to je najvažnije!
Jučerašnji pad cene sirove nafte neće se odraziti i na cene goriva kod nas. Posledice berzanskih kretanja na naftnom tržištu mogu se osetiti tek sa nekoliko sedmica zakašnjenja i u manjem odnosu na koji utiču postupak prerade nafte i naravno državna izdvajanja koja su sada oko 60% maloprodajne cene.
Lidija Piroški

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery