AktuelnoVesti

Volvo u potpunosti izbacuje prirodnu kožu iz ponude

1.81KPregleda

Kada je Volvo C40 Recharge debitovao prošlog marta, pristigao je s brojnim interesantnim detaljima.

 

Ono što je bilo najavangardnije je činjenica da će se drugi čisto električni model švedske marke prodavati isključivo onlajn. I još nešto: C40 Recharge, bez obzira što je reč o luksuznom SUV-u, ne poseduje trunku prirodne kože unutar kabinskog prostora.

 

Zapravo, ovo će postati pravilo, jer je Volvo zvanično objavio da će svi njegovi budući električni modeli biti oslobođeni ovog materijala. Po kompaniji, odluka je u skladu s njenim etičkim stavovima vezanim za dobrobit životinja i održivost.

 

U prevodu, do 2030. koža kao materijal neće više biti prisutna u automobilima švedske marke, jer je to godina kada će se njen portfolio sastojati isključivo od električnih modela.

 

 

Umesto goveđe kože, Volvo nudi visokokvalitetne održive materijale napravljene na bazi prirodnih i recikliranih materijala. Jedan primer je Nordico, a reč je o novom materijalu enterijera koji je kreirao upravo Volvo. Nordico se sastoji od tekstilnih vlakana napravljenih od recikliranih materijala kao što su PET ambalaža, materijal iz održivih šuma u Švedskoj i Finskoj, i reciklirana pluta iz čepova koji se koriste u vinskoj industirji. Ovaj materijal će debitovati u novoj generaciji Volvoovih modela.

 

Šveđani će nastaviti s ponudom opcija u vidu mešavina vune, ali isključivo od proizvođača koji su sertifikovani kao odgovorni.

 

Odluka da se koža izbaci iz enterijera je pokrenuta zabrinutošću švedske kompanije u vezi s negativnim ekološkim uticajem koje imaju farme, uključujući i deforestaciju. Procenjuje se da je stočni fond odgovoran za oko 14 odsto globalne emisije gasova s efektom staklene bašte, s tim što veći deo dolazi iz gajenja goveda.

 

U skladu sa spomenutim potezom, Volvo želi da se 25 odsto materijala koje koristi u novim automobilima sastoji od recikliranih i bio-materijala do 2025. Kompanija takođe želi da njeni neposredni snabdevači koriste 100 odsto obnovljivu energiju do iste godine.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery