AktuelnoOnline plus

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid

6.4KPregleda

Konačno stiže adut Toyote u plug-in tehnologiji

Toyota, uvek inovativna i prva u svemu što se tiče hibridnih tehnologija, poslednjih godina je „zadremala na lovirikama“ bar kada su u pitanju takozvani plug-in hibridi.

Taj zaostatak u koraku je upravo nadoknađen i to u modelu RAV4.

Novi RAV4 Plug-in Hybrid konstruisan je na Toyotinoj GA-K platformi, uz dodatne dinamičke beneficije, postignute postavljanjem hibridne baterije ispod poda. Vozilo je takođe opremljeno kao standardno, uz Toyotin AWD-i inteligentni električni sistem pogona na sve točkove.

Toyota je posebno poboljšala performanse koje električna snaga može da ispuni u cilju značajnog povećanja izlazne snage u poređenju sa standardnim RAV4 Hybrid.

Razvijena je nova litijum-jonsku baterija velikog kapaciteta i dodat poboljšan konverter snage jedinici za kontrolu snage hibridnog sistema.

2,5-litarski Hybrid Dynamic Force benzinski motor je baziran na jedinici koja se nalazi u standardnom RAV4 Hybrid, uz poboljšanja u cilju ispunjenja zahteva električno-hibridnog sistema, kada se radi o performansama.

Rezultat nije samo munjevito ubrzanje iz mesta: RAV4 Plug-in Hybrid postiže veću autonomiju u modu električnog vozila, uz nula potrošnje benzina i emisije gasova.

Sa četiri moda vožnje na raspolaganju, vozač može jednostavno da bira između hibridne do potpuno električne vožnje. Ovaj novi električni mod omogućava RAV4 Plug-in Hybrid da pređe više od 60 km* samo na električni pogon (koliko to napunjenost akumulatora i uslovi vožnje dozvoljavaju), više od bilo kod drugog konkurentskog električnog hibridnog SUV vozila i više od 50 km prosečne evropske dnevne pređene razdaljine.

Samo na struju dostiže i 135 km/h.

Iako litijum-jonska baterija ima veći kapacitet od nikl-metal baterijske jedinice u RAV4 Hybrid, njene kompaktne dimenzije omogućavaju joj instalaciju u potpunosti ispod poda vozila. Uz minimalno zauzimanje prostora za prtljag, zapremina prtljažnika je velikodušnih 514 litara. Pozicija baterije nisko u vozilu takođe doprinosi niskom težištu RAV4 Plug-in Hybrid, tako poboljšavajući stabilnost prilikom upravljanja i udobnost u vožnji.

Klima-uređaj baziran na toplotnoj pumpi visoke efikasnosti
Tokom nadzora svakog detalja koji može doprineti opštim efikasnim performansama RAV4 Plug-in Hybrid, Toyota je usvojila sistem klima-uređaja baziran na toplotnoj pumpi, predstavljen kao prvi u svetu u okviru Prius Plug-in Hybrid druge generacije, prilagodivši ga posebno za upotrebu u novim SUV vozilima, koristeći cirkulaciju vruće vode – istu kao kod RAV4 Hybrid. Pored toga, sistem klima-uređaja baziranog na toplotnoj pumpi koristi se da rashladi hladnjak baterije.

Ovaj sistem je daleko efikasniji od zagrevanja toplotom motora ili električnih grejača velike snage, koji upijaju toplotu iz vazduha spolja da ugreju kabinu.

Prefinjeni sportski dizajn
Stilski detalji spoljašnjosti i kabine demonstriraju prefinjeniji sportski izgled za SUV vozilo srednje veličine. Napred se nalazi tamna oplata za rešetku i proširenja okvira i svetala, zajedno s novim metalik finišom na donjem delu branika, koji naglašava širinu i snagu u stavu vozila. Novi 18 i 19-inčni dizajn točkova kombinuje kontrast svetlih, sivih ili crnih finiša s “metalnom” završnicom dekoracije ispod ekrana, pozadi, i crne platforme ispod.

U kabini fokus je na novom dizajnu presvlaka, sa sportskim osećajem, rebrastim šarama s kontrastnim crvenim detaljima. Sedišta presvučena crnom kožom takođe su dostupna, s jarko crvenim trakastim detaljima. Centralna konzola poseduje multimedijalni displej dijagonale od devet inča, osetljiv na dodir – najveći u bilo kom RAV4 modelu – za jasnu i laku kontrolu funkcija za zabavu, informisanje i povezivanje.

Karakteristike premijum opreme
Karakteristike opreme odražavaju status lidera, koji RAV4 Plug-in Hybrid ima. Prema nivou opreme, opcije će uključivati 19-inčne alu naplatke, prednja i zadnja sedišta sa grejanjem, utičnicu u kabini napona 230V, dvotonsku završnicu spoljašnjosti, elektro pokretna vrata prtljažnika s hands-free senzorom, panoramski krov, head-up displej, audio sistem s displejom dijagonale devet inča i najnoviji Toyota multimedijalni paket sa Apple CarPlay i Android Auto integracijom za pametne telefone.

Novi RAV4 Plug-in Hybrid biće predstavljen tokom druge polovine 2020. godine, uz definisanje datuma početka prodaje, prema državi/tržištu.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery