AktuelnoIndustrijaVesti

Toyota kaže da je prerano fokusirati se isključivo na električne automobile

1.25KPregleda

Japanski proizvođač se čvrsto drži svog stava da će automobili mimo onih na električni pogon, još dugo igrati ulogu na globalnom tržištu.

 

Toyotina gama u u narednih 30 godina, sadržaže čitav niz opcija, sem onih električnih, potvrdili su rukovodioci kompanije na godišnjem mitingu akcionara.

 

„Prerano je koncentrisati se na jednu opciju“, rekao je direktor Šigeki Teraši, odgovarajući na pitanje investitora zašto najveći svetski proizvođač automobila zauzima drugačiji elektrifikacionu rutu u odnosu na Hondu, koja planira da do 2040. postane čisto električna marka.

 

Teraši, govoreći iz Toyotinog sedišta u Aiči prefekturi, rekao je da u godinama do 2050., različite opcije, uključujući hibride i vozila na gorivne ćelija, treba da se međusobno takmiče, tako da na kraju kompanija ostaje s najboljim opcijama.

 

U poređenju s raznim drugim etabliranim proizvođačima, uključujući General Motors, koji planira da ima čisto električnu ponudu za dve decenije, Toyota se drži svog stava da će i neelektrična vozila odigrati dužu rolu u automobilskoj industriji nego što se to misli.

 

„Neki ljudi love baterijski pogonjena vozila, ali drugi aktuelnu tehnologiju još uvek ne vide podobnom“, rekao je Toyotin glavni tehnolog, Masahiko Maeda. „Na kraju, ono što je bitno je ono što kupci biraju.“

 

Toyotina logika koja nalaže sporiji pristup elektromobilima, širi se van granica prognoza vezanih za zahteve kupaca. Naime, sudeći po nekim istraživanjima, materijali potrebni da se naprave električni automobili i baterije, mogli bi da imaju veći udeo u ukupnoj emisiji u odnosu na onu koja izlazi iz „auspuha“. Japanska firma kaže da će raditi na pojednostavljenju i boljoj efikasnosti proizvodnih procesa u cilju snižavanja troškova proizvodnje elektromobila i drugih vozila.

 

Kada pogledamo smanjenje emicije ugljenika, postoji jedna škola mišljenja koja kaže da bi trebalo da se fokusiramo na baterijski pogonjena vozila, kaže Teraši. Međutim, Toyota ima mnogo sveobuhvatniji pristup.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery