AktuelnoEco GreenVesti

Tesla Model S Plaid novi svetski rekorder na četvrt milje (VIDEO)

1.54KPregleda

Tesla Model S Plaid je zvanično najbrži serijski automobil na svetu kada je reč o sprintu na četvrt milje.

 

Ovaj impresivan rekord je postavljen na World Wide Technology Racewayu u Medisonu (Ilinois), a u video klipu možemo da vidimo iznenađujuće tihu vožnju za ovu vrstu auto-moto discipline.

 

U snimku koji traje 31 sekundu, možemo da vidimo električni supersedan kako se priprema za savršen pokušaj. Nekoliko trenutaka kasnije, prosto „proždire“ put ispred sebe, prelazeći liniju cilja za samo 9,08 sekundi, s izlaznom brzinom od 248 km/h.

 

Da bismo stavili ove brojke u razumljiviju i zanimljiviju perspektivu, reći ćemo da je Dodge Challenger Demon istu distancu prevalio za 9,65 sekundi, uz izlaznu brzinu od 235,31 km/h. Naravno, reč je o moćnom „muscle“ automobilu s V8 motorom, koji isporučuje 850 ks. Bugatti Veyron Super Sport, koji je svojevremeno srušio brzinski rekord, četvrtinu milje je prešao za 9,7 sekundi (izlazna brzina 233,35 km/h).

 

U ostale „suludo“ brze sprintere se ubrajaju McLaren P1, Porsche 918 Spyder i Ferrari LaFerrari (svi 9,8 sekundi). „Ubica“ hiperautomobila, McLaren 720S, 402 metra je prešao za 9,9 sekundi (238,5 km/h).

 

Bugatti Chiron je ovaj posao obavio za 9,99 sekundi (238,18 km/h), dok su Koenigsegg Agera RS i McLaren Senna ostvarili rezultate od 9,96, odnosno 10,1 sekundu. Tu je i Lamborghini Huracan Performante s atmosferskim V10, koji je četvrt milje prošao za 10,2 sekunde. (218,87 km/h).

 

Kao što smo spomenuli, Tesla Model S Plaid zahteva dosta priprema i specijalnu smolu kojom se prekriva asfalt, da bi uspeo do 100 km/h da ubrza za dve sekunde. Ipak, i bez toga je strahovito brz. Svaka čast za Teslu.

 

 

Vrele Gume

3 Komentara

  1. Da li su i za ostale automobile prekrili smolom asfalt zarad boljeg ubrzanja?
    Ne sumnjam da je auto brz, ali ako uslovi nisu isti, onda mi ovo i nije pravo poređenje, a ni rekord. 😉

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery