AktuelnoF1Vesti

„Šumaher je vozio samostalno, dok Luis ima pomoć“

2.33KPregleda

Luis Hamilton se približio rekordu Mihaela Šumahera od 91 pobede u Formuli 1. Samim tim, nameće se pitanje, koji je od ove dvojice vozača bolji?

 

Džeki Stjuart je pokrenuo ovu temu kada je u „In the Fast Lane“ podkastu rekao da Hamilton ne može biti rangiran kao jedan od najboljih jer „je njegov automobil do te mere superioran da to nije fer prema ostalim vozačima“. On je dodao da bi teško mogao da opravda stav da je Luis Hamiton najbolji vozač svih vremena.

 

Sličan stav ima i bivši F1 supremo, Berni Eklstoun. Britanac je bio na čelu „najbržeg cirkusa na svetu“ u vreme Šumaherove dominacije, kada je Nemac dodao tri titule od ukupno sedam na svoj konto, od 2000. do 2004.

 

 

Dok su mnogi u isto vreme smatrali da Šumijevi rekordi nikada neće biti dostignuti, a kamoli srušeni, Hamiltonu će po svemu sudeći to poći za rukom, bar što se tiče broja osvojenih velikih nagrada.

 

Ovog vikenda, Mercedesov vozač bi mogao da se izjednači s legendarnim Nemcem po pitanju pobeda na „Eifel Grand Prixu“, dok mu prednost koju uživa u generalnom plasmanu (44 poena ispred Botasa), gotovo sigurno obezbeđuje prolaz do titule i izjednačavanja sa skorom Mihaela Šumahera.

 

Na pitanje vezano za njegovo mišljenje u vezi s ova dva vozača, Eklstoun je rekao: „Šumi je manje-više samostalno vozio svoj bolid na trkama, dok bog zna ko sve pomaže Hamiltonu, asistirajući mu u svemu, od stanja guma do brzine u krivinama.

 

Nekada, Alen Prost, prema kojem gajim veliko divljenje, kada bi trka startovala, bio bi prepušten sam sebi, dok danas to nije tako. Ne možete reći bilo šta loše o Luisu, ne možete reći da nije dobar, ali nije to poenta.

 

U ocenjivanju koliko je on dobar u odnosu na nekog drugog vozača treba reći da je on sjajan, supertalentovan i među prvih je pet vozača u poslednjih 30 godina.

 

Da li je bolji od Mihaela? Da li bi Mihael bio bolji u tom automobilu (Mercedesu)? To ne možemo znati.“

 

Osamdeset devetogodišnji Englez smatra da se Hamilton van staze zaista izdvaja u odnosu na druge vozače. Luis ima karijeru i van Formule 1, jer je angažovan u svetu mode i nešto površnije u muzici.

 

„Način na koji se oblači, da ne znate da je Luis trkački vozač, nikada ne biste rekli da se time bavi, dok čim biste ugledali Nelsona (Pikea) ili Šumija, odmah biste znali da su trkači, jer su se i oblačili u skladu s tom ulogom.

 

Njihov život je bio ono što su radili, a to je trkanje, dok za Luisa trkanje nije sve sve u životu, što je verovatno lakši način da se objasne stvari. Prosto drugačiji životni stil.“

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery