AktuelnoVesti

Subvencije „planule“ za 50 minuta

2.21KPregleda

Hrvatska podelila 13,5 miliona evra subvencija za električna vozila za 50 minuta

 

Za razliku od prakse našeg Ministarstva za ekologiju, da se subvencije za električna i hibridna vozila dodeljuju pojedinačno, za svako vozilo poznatom kupcu, Hrvatska osim daleko većeg namenjenog budžeta ima i drugačiji princip apliciranja.

 

Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost u ponedjeljak je u osam sati otvorio konkurs za subvencionisanje  kupovine energetski održivih vozila, a sunvencije za električna vozila podeljene su za samo 50 minuta, saopštavaju iz fonda.

 

Već nakon prvog minuta, navodi se u saopštenju rezervisano je gotovo 30 posto sredstava, a ukupni broj prijava po prodajnom mestu varirao je od samo pet prijava za salone sa slabijim rezultatom, pa do sveukupno 60-ak prijava za uspešnije prodajne salone, javlja Hina.

 

Pri kupovini vozila s potpuno električnim pogonom ili pogonom na vodonim moglo se ostvariti do 70 hiljada kuna subvencije (cca 9.500 evra), a za L1-L7 vozila (električni skuteri, mopedi, motocikli i sl.) moglo se dobiti do 20.000 kuna ili oko 2.800 evra.

 

Za ovogodišnji konkurs  namenjeno je 103,3 miliona kuna (13,5 miliona evra) za fizička i pravna lica, čime se očekivala subvencija za oko 1.860 vozila. 

 

 

Koliko je dobar ovaj princip jer kupci mogu odmah ostvariti svoju subvenciju već pre kupovine vozila, toliko je i loš jer očigledno da oni da boljim internetom i efikasnijim IT stručnjacima mogu lakše doći do subvencija.

 

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery