AktuelnoTehnologijaVesti

Subaru Levorg u ponudi sa spoljnim vazdušnim jastukom (VIDEO)

1.89KPregleda

Nije prvi automobil koji ima takav sistem, ali Subaruov je definitivno usavršen.

 

Levorg je jedan od manje poznatih modela japanske marke, uglavnom iz razloga što je reč o karavanu rezervisanom za japansko tržište. Prva generacija ovog modela je na scenu stupila 2014., kada je prodavana u odabranim evropskim zemljama i Australiji, dok aktuelni model, predstavljen prošle godine, tek treba da bude lansiran van „Zemlje izlazećeg Sunca“. Dolazi u STI Sport izdanju, koje će sigurno poželeti mnogi.

 

 

Levorg s JDM specifikacijama može da se naruči sa spoljnim vazdušnim jastukom koji štiti pešake u slučaju incidenta. On se naduvava oko donje polovine A stubova i duž donje ivice vetrobrana, u cilju preveniranja povreda. Subaru kaže da vazdušni jastuk neće iskočiti ukoliko je sudar slab ili ukoliko se vozilo kreće niskom brzinom.

 

Naravno, Levorg nije prvi serijski automobil koji poseduje ovakav bezbednosni sistem, jer ga je imao i Volvo V40 iz 2012.. Kod švedskog kompaktnog hečbeka, senzori povezani sa spoljnim vazdušnim jastukom su aktivni između 20 i 50 km/h i u temperaturnom rasponu od -20 do 70 stepeni Celzijusa.

 

Mada su spoljni vazdušni jastuci samo za pešake, slična tehnologija je razvijena i za sudar s drugim vozilom. Naime, ZF je 2019. demonstrirao vazdušni jastuk postavljen u bočni prag automobila, koji služi kao ekstenzija zone gužvanja između A i C stupa u slučaju bočnog sudara. Spoljni vazdušni jastuk je od pet do osam puta veći od tipične jedinice koja pruža zaštitu vozaču, zapremine od 280 do 400 litara.

 

 

Napredak tehnologije vazdušnih jastuka se nastavlja unutar kabinskog prostora, a sjajan primer je aktuelni Mercedes-Benz S klase, koji ima vazdušne jastuke za putnike pozadi, koji ih štite u slučaju čeonog sudara. Daimlerova luksuzna krstarica nije prvo vozilo s ovakvim sistemom, ali je W223 podigao tehnologiju na viši nivo, jer se vazdušni jastuci automatski prilagođavaju sedištima za decu i funkcionišu zajedno s bezbednosnim pojasom na naduvavanje.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery