AktuelnoPRVesti

„Software République“: novi otvoreni ekosistem za mobilnost budućnosti

Renault i ekipa nas vode u Matrix

Software République
954Pregleda

Grupa Renault i još 4 kompanije se udružili da bi postavili temelje novog ekosistema otvorenih inovacija: Software République

 

Kompanije Atos, Dassault Systèmes, Grupa Renault, STMicroelectronics i Thales su udružile snage i osnovale Software République: novi otvoreni ekosistem za inteligentnu i održivu mobilnost budućnosti. 

 

Direktori navedenih kompanija najavili su prošle nedelje da udruživanjem svojih komplementarnih iskustava i veština planiraju da razviju i plasiraju na tržište sisteme i softvere koji će gradovima, regijama, preduzećima i građanima obezbediti obogaćenu i održivu mobilnost.

 

Veštačka inteligencija, kibernetička sigurnost, povezanost, ugrađena elektronika i virtuelne tehnologije će osigurati izvrsnost ovih novih proizvoda i usluga. Ovaj otvoreni inovativni ekosistem, koji je osnovalo pet predvodnika u područjima automobilske i tehnološke industrije će otvorenih ruku dočekati nove članove i sa njima razvijati otvorenu saradnju.

 

Software République

 

Pitanje suvereniteta

Mobilnost se menja i pruža nove prilike. Prema istraživanju konsultantske kuće Boston Consulting Group, globalno tržište će porasti za 60 % do 2035. i ostvariti ukupnu vrednost od 11.000 milijardi evra. Ovaj rast uglavnom je podstaknut dolaskom novih tehnologija, električnih vozila, novih komponenti, novih post-prodajnih usluga i drugih usluga dodatne vrednosti. Njihov udeo če povećati sa sadašnjih 5 % na čak 45 % globalnog tržišta mobilnosti.

 

Glavni industrijski igrači na drugim kontinentima, uz potpore njihovih država,  već se uključuju  i razvijaju mnoge od tih novih tehnologija kroz strategije poboljšanih integracija. Danas, osnivači udruženja Software République iskazuju koliko je nužno za Francusku i Evropu da zajedno izgrade održivi ekosistem koji će osigurati njihov suverenitet u tom području.

 

Tri glavna područja saradnje

Kako bi se zajedničkim snagama razvili i komercijalizirali sistemi inteligentne mobilnosti koji će omogućiti uvođenje lako prilagodljive ponude mobilnosti, prepoznata su tri glavna područja saradnje:

  • Inteligentni sistemi koji će osigurati sigurnu povezanost između vozila i njegovog digitalnog i fizičkog okruženja;
  • Sistemi simulacije i upravljanja podacima koji će optimizovati protoke u teritorijima i među kompanijama;
  • Energetski ekosistem koji će pojednostaviti iskustvo punjenja.

 

Partneri udruženja Software République raspravljali su o sledećim temama:

Priključi i napuni (Plug and Charge)

Razvoj novih tehnologija i usluga će omogućiti električnom automobilu, priključenom na kompatibilnu punionicu, automatsko prepoznavanje i punjenje bez dodatnih radnji od strane korisnika.

 

 

Optimizovanje tokova mobilnosti na različitim područjima

Trenutni i otvoren pristup informacijama o mobilnosti i njihova simulacija izmedju gradova i regija, što će omogućiti:

  • korisnicima: da uvek mogu da odabru najbolji način mobilnosti u zavisnosti od vremena, udobnosti ili utroška energije.
  • operatorima: da stalno obogaćuju svoju ponudu usluga.
  • javnim institucijama: da mogu da simuliraju i primene rešenja mobilnosti, na primer u upravljanju kriznim situacijama, događanjima, itd.
  • osobama koje osmišljavaju urbanističke planove: da mogu bolje da predvide iskorišćavanje zemljišta.

 

Kako bi podstaklo inovacije, udruženje Software République će osnovati i investicioni fond koji će finansirati perspektivne start-upove. Isto kao i preduzetnički inkubator koji će okupljati start-upove u području tehnologija pametne mobilnosti, a koji će im omogućiti pristup zajedničkom i virtuelnom okruženju za istraživanja i razvoj i mentorstvo kroz mrežu vrednosti. Za predstavljanje ekosistema za start-upove i univerzitete, članovi udruženja Software République planiraju da organizuju izazov za prenos podatka kojim će doprineti razvoju električnih, povezanih i autonomnih tehnologija za mobilnost sutrašnjice.

 

 

Elie Girard, glavni direktor, Atos

„Atos je ponosni suosnivač udruženja Software République. Kao kompanija koja stvara nove tehnologije i implementira složena rešenja, ovom jedinstvenom ekosistemu donosimo digitalnu stručnost u smanjenju emisije CO2 i inovativne tehnologije u ključnim područjima. A to su veštačka inteligencija, digitalna sigurnost, korišćenje „cloud“-a, interneta ili računarstvo visokih performansi. Spajanjem pet vodećih učesnika u automobilskom i tehnološkom sektoru ova inicijativa će ubrzati smanjenje emisije CO2 u području mobilnosti.”

 

Bernard Charlès, potpredsednik i glavni direktor kompanije Dassault Systèmes

„Ovo pitanje prevazilazi automobilski sektor, razmišljamo o mobilnosti koja je u poslovnom okruženju i okruženju slobodnog vremena deo održive privrede. To privredno iskustvo ide ruku pod ruku sa industrijskom renesansom koja uzima maha širom sveta: ekonomija nove mobilnosti će biti organizovana u novim vrednosnim mrežama zasnovanim na digitalnim platformama. To čini Software République multiindustrijskim i multidisciplinarnim ekosistemom koji želi da ubrza inovacije i da zamah pokretačima sutrašnjice. Kako bismo to ostvarili, oslonićemo se na zajedničko virtuelno okruženje koje pruža platforma 3DEXPERIENCE koju je razvio Dassault Systèmes kao i virtuelne parnjake. Iskoristićemo i prednosti koje nam pruža akcelerator start-upova 3DEXPERIENCE Lab.”

 

Luca de Meo, glavni direktor Grupe Renault

„U novom vrednosnom lancu mobilnosti, ugrađeni pametni sistemi su nova pokretačka snaga u kojoj su koncentrisana sva istraživanja i investicije. Suočeni sa ovim tehnološkim izazovom, igraćemo timski i otvoreno. Neće biti jednog tela koje okuplja druge, već će vrednost svakog člana biti umnožena za vrednost drugih članova. Kombinovano iskustvo u područjima kibernetičke sigurnosti, mikroelektronike, upravljanja energijom i podacima omogućiće nam da razvijemo jedinstvena, napredna rešenja. Pre svega za smanjenje emisije CO2 kao i deljenu, održivu mobilnost, proizvedenu u Evropi.”  

 

Software République

 

Jean-Marc Chery, predsednik i glavni direktor društva STMicroelectronics

„STMicroelectronics pridružio se udruženju Software République kako bi ponudio svoje inovativne poluprovodičke proizvode i rešenja za elektrifikaciju i digitalizaciju vozila i usluga mobilnosti. Naše iskustvo će omogućiti prelazak na efikasnija rešenja u skladu sa očekivanjima učesnika u pogledu uticaja na životnu sredinu. Partnerstvo koje je osnov ovog projekta pomoćiće ojačanju veze u celom vrednosnom lanc. To je ključan element ove faze transformacije industrije mobilnosti.”

 

Patrice Caine, predsednik i glavni direktor, Thales

„Software République donosi zajednički, disruptivni zamah ključan za ekosistem mobilnosti. Na osnovu dokazanog iskustva u segmentu digitalne sigurnosti u vrlo zahtevnim područjima, kao što su prevoz, bankarstvo, odbrambeni sektor ili vazduhoplovstvo, Thales će podeliti svoju stručnost u području veštačke inteligencije, kibernetičke sigurnosti i povezivosti kako bi poboljšao zaštitu vozila, njihovih podataka i svih onih uključenih u mobilnost.”

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery