AktuelnoVesti

Smanjivanje veličine sedišta ugrožava bezbednost

1.4KPregleda

Amerikanci traže da se zaustavi smanjivanje sedišta u avionima

 

 

 

Svedoci smo da iz godine u godinu „pakovanje“ putnika u avionima, posebno niskobudžetnim kompanijama više liči na konzervu sardine nego na udoban smeštaj tokom leta.

 

Osim komfora, gotovo dupliran broj putnika u kabini otvara dodatne probleme uspešne evakuacije putnika u slučaju nesreće.

 

 

Brojni stručnjaci iz oblasti avio saobraćaja predlažu revidiranje pravila koja se tiču evakuacije iz aviona. Pojavili su se zahtevi, posebno u SAD, da se izmene i dopune standardi vezani za ovo pitanje.

 

Trenutni testovi tj. vežbe evakuacije ne uzimaju u obzir uslove i realne okolnosti koje postoje u stvarnom svetu. Avio kompanije moraju da evakuišu putnike u roku od 90 sekundi, a sa druge strane, ne postoje minimalni standardi koji se tiču veličine sedišta. Američki senatori su tako predložili donošenje Zakona o hitnom napuštanju kabine aviona.

 

 

DC-7 iz 1960.

 

 

Airbus A330-300

 

 

Kako ističu, današnji standardi evakuacije su rađeni na bazi najviše 60 putnika u avionu, što je u proseku samo trećina od realnog broja putnika na većini letova, jer se smanjivanjem veličine sedišta omogućava prevoz enormno velikog broja putnika u jednom avionu.

 

Predlog zakona je na javnoj raspravi i nakon toga ulazi u proceduru.

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery