AktuelnoVesti

Šef dizajna Daimlera kaže da će elektrifikacija eliminisati limuzine

1.5KPregleda

Najnoviji Mercedesov elektromobil to i demonstrira.

 

Na IAA  u Minhenu dominiraju premijere Mercedes-Benza, a čak pet su čisto električne, uključujući Mercedes-Maybach EQS SUV i Mercedes-AMG EQS. Dakle, ne morate biti ekspert na temu automobilske industrije da biste prognozirali da će „trokraka zvezda“ postati čisto električna marka. Tu se nameće pitanje, da li će to uticati i na dizajn vozila štutgartske kompanije?

 

Po šefu dizajna Daimlera, Gordenu Vageneru, čitav ovaj proces znači da ćemo do kraja decenije svedočiti nestanku tradicionalnih limuzina. Sudeći po EQE i EQS električnim modelima, čini se da će novi talas visokotehnoloških baterijskih automobila Mercedesa doći u formi miksa sedana, hečbeka i verovatno kupea.

 

„Elektrifikacija će eliminisati trozapreminske limuzine iz nekoliko razloga“, izjavio je Vagener. „Aerodinamika je jedan. Na drugom mestu, s paketom baterija od 15 centimetara, limuzina jednostavno ne izgleda dobro, izgleda s…e. Morate nešto uraditi da vizuelno kompenzujete visinu.“

 

Dok prebacivanje na električne pogonske sklopove generalno dizajnerima pruža više mogućnosti, postoje i neka ograničenja. Ono o čemu Vagener govori je činjenica da je prestižnim električnim limuzinama neophodan debeo paket baterija, što uništava elegantne proporcije. Rešenje?

 

„To je razlog zbog kojeg smo nastupili sa smelim dizajnom kod EQ modela. Elektrifikacija će promeniti proporcije vozila. Moramo osigurati da ne izgledaju identično, ali taj strah postoji već tridesetak godina. Uspeli smo da ih učinimo različitim i uveren sam da ćemo to postići i u budućnosti.“

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery