Retrovizor

Sedmica u retrovizoru 9.7.2017.

360Pregleda

Staklene noge

Odlazak kolege Ivana, talačka kriza, hapšenja u Audiju, Tesla balon propušta

U protekloj sedmici puno je bilo loših vesti. Iznenada, ostali smo bez cenjenog kolege i prijatelja, automobilskog novinara Ivana Katunca. Preselio u neki drugi svet, i siguran sam već testira nešto i tamo, šta li se već vozi po nebesima. Kada zagrmi, setićemo se Tebe Ivane.

Tokom sedmice je stigla i vest od Evropske komisije. PSA može da pripoji sebi Opel, straha od monopola nema. Biće zanimljivo pratiti liniju razvoja modela i organizacione strukture novog giganta auto industrije i način kako će im parirati konkurencija.

Malo je čudno, ali berza kaže da je tako. Uprkos vekovnoj tradiciji brenda, konstruisanja i proizvodnje automobila, združenim snagama Opel i PSA vrede na tržištu manje od juče rođene Tesle. Neće to da može, jer meštarski Tesla balon počinje da propušta, pod pritiskom realnosti. Niti će oni ikada biti lideri tržišta niti znaju napraviti bolji automobil od onih koji to imaju u genima.

Analitičari kažu ovaj pad vrednosti Tesle je „zakuvao“ Volvo najavom da uskoro sprema elektrifikaciju svih modela.

Srećom „klasika“ ne odumire tako lako. Mercedes je pripremio što nikada nije. Pick up X-Class stiže u pravo vreme, tek da podigne moral „stare garde“ koja uživa u neracionalnosti.

Uz sve događaje, suštunski istorijska vest stiže iz EU. Trgovinski sporazum Evrope sa Japanom ujedinjuje svet, koji nakon ovoga više neće biti isti. Automobilska industrija je i u toj priči najvažnji igrač oko kojeg su se lomili pregovori. Japan nama automobile, mi (Evropa) njima hranu, nije samo šansa da dobijemo jeftinija japanska vozila, već i da idućih godina recimo cena malina u Srbiji dobije ekonomsku vrednost.

Pažnju medija zaokupila su i prva hapšenja u Audiju zbog lažiranja softvera. Iako su četiri prstena simbol nacionalnog ponosa i jedan od temelja ekonomije regiona, nisu iznad sistema.

Pripadnost sistemu je najvažnija stvar uređene države. Naša u ovom momentu ima subjekt koji je iznad nje, jer kako kažu štrajk u FCA preti da slomi našu ekonomiju i destabilizuje mnogo toga, pre svega strana ulaganja. Situacija je dakle vrlo ozbiljna. Sudeći po izjavama stručnjaka, Predsednika i Premijerke, FCA je oslonac na kojem se gradi moderna Srbija. Zabrinjava samo struktura tog temelja koji je izgradila prethodna korumpirana vlast. On je očigledno na staklenim nogama. Zato pravi je čas da nova Vlada pokaže odlučnost i da za svagda zabetonira ovu FCA „talačku krizu“ u kojoj je cela jedna nacija.

FCA štrajk se pretvara u nacionalnu talačku krizu Twituj ovo!

Svaki kasniji račun će biti mnogo veći.

Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery