Retrovizor

Sedmica u retrovizoru 23.4.2017.

333Pregleda

Dizelgejt za budućnost

Elektrifikacija Srbije stiže iz Slovenije, Opel Grandland X, Hyundai nezadrživo prema visokom društvu

Sedmica iza nas je startovala bogato, baš kako dolikuje jednom premijum modelu. Nakon dve-tri godine od postavljanja, Mercedes je prikazao novo lice S klase. Zategnuli su bore spoljašnjosti uz korekcije unutrašnjosti uz neizbežno pojačanje komunikativnosti.

Očigledno, teška tržišna utakmica sa BMW serije 7 a još više strah od dolazećeg Audija A8 čine svoje. Čak se i velika zvezda, pod uticajem tehnološke oluje ekspresno prilagođava u hodu. Dobro je to za auto industriju.

Svaka katastrofa je prilika za novi početak i veća dostugnuća. Dizelgejt je prethodne sedmice najavio svoju pozitivnu stranu. VW ide dalje baš kako to od njega i očekujemo. Usmerio je svoje kapacitete ne na prošlost već na budućnost. Razvoj električne tehnologije je postavljen kao imperativ. Najavljuju masovniju e-mobilnost uz snižavanje cene električnih automobila. Biće zanimljiv taj sudar „piramidalno“ nazidanog fenomena Tesla i studioznosti nemačke tehnologije. Adekvatan odgovor američkom udarcu na VW je u najavi.

Svaka katastrofa je prilika za novi početak. Dizelgejt postaje temelj električne mobilnosti Twituj ovo!

Opel je iskoristio ovo zatišje da zvanično predstavi novi, prilično impozantan Grandland X. Iako je teško odgovoriti čemu zapravo služe ovakvi (ne)terenci, modne trendove valja pratiti. Opel to radi vrlo dobro.

Bolji od njega se prikazao Hyundai. Santa Fe je kao prvi putnički automobil bez problema prešao Antartik, postigavši time san mnogih avanturista. Istovremeno, imali smo priliku da na inspirativnoj test vožnji po Kvarneru bolje upoznamo i30. Sa punom odgovornošću mogu tvrditi, Hyundai je ovim modelom učinio korak o kojem se sanjalo od nastanka brenda. Po svim aspektima je stao uz rame najboljim modelima u klasi. Međutum, taj rast može biti i mač sa dve oštrice. Koreanska marka ovim „i30 skokom“ neminovno napušta svoje mesto kvalitetnog a cenovno povoljnog proizvoda, tražeći put u visokom društvu jednog Golfa, Astre, Megana, Peugeota 308.

Sa trkačkih pista nam je stiglo mnogo uzbuđenja. Istorijski nastup Dušana Borkovića u Bahrainupisaće se zlatnim slovima u našu knjigu sportskih dostignuća.

Nesreća mladog Bila Mongera u Formuli 4, nas ipak vraća u realnost. Sena, Zanardi i mnogi drugi su popločali put slave modernih gladijatora što se ponekad i zloupotrebljava. Špekulacije poput nastupa Hamiltona u Moto GP samo su deo medijskog spinovanja u pokušaju pribavljanja atraktivnosti izvan trkališta, kada ih već na F1 stazi gotovo i da nema.

A elektrika je stigla i do nas. Ko bi nam je drugi doneo nego Slovenački „klaster“. Opet nova akcija iz dežele koja će isprazniti evropske fondove na nas račun. Ostaćemo tako i bez para i bez električne infrastrukture, jer sistematska elektrifikacija puteva mora biti državnog kalibra, a ne nekog juče osnovanog slovenačkog klaster udruženja. Novo skidanje kajmak na nas račun počinje da vređa zdravu pamet.

Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery