Vesti

SEAT koristi najsnažniji kompjuter u Španiji (MareNostrum 4) prilikom dizajniranja svojih modela

Na taj način se štedi i vreme i novac, navode predstavnici španskog proizvođača automobila

Seat i MareNostrum 4
1.63KPregleda

Prilikom dizajniranja i ispitivanja aerodinamike za svaki novi model, kompanija SEAT koristi najsnažniji super kompjuter u Španiji, nazvan MareNostrum 4.

Seat i MareNostrum 4

Osim toga što ima snagu 40.000 standardnih kompjutera i što je smešten u kućištu veličine 180 kvadratnih metara, MareNostrum 4 je sedmi najnažniji kompjuter u Evropi. Sastoji se od čak 165.888 procesora. Nalazi se u Politehničkom Univerzitetu Katalonije u Barseloni.

Ovaj kompjuter je težak čak 78.000 kilograma, pa ni ne čudi što ga naučnici koriste za simulacije bukvalno svega. Od toga kako radi ljudsko srce, pa sve do predviđanja o klimatskim promenama.

Seat i MareNostrum 4

Sa druge strane, inženjeri kompanije SEAT ga koriste kako bi završili posao koji bi inače trajao mesecima. Naime, oni za samo par sati analiziraju aerodinamiku svakog svog novog modela. Njihov cilj je da otpor vazduha bude što manji.

“SEAT koristi naš kompjuter kako bi ispitao aerodinamiku svojih vozila. Svaka tačka na vozilu se analizira preko procesora koji rade u isto vreme. Ako bi se svaka tačka analizirala posebno, onda bi to trajalo mesecima”, rekao je istraživač Oriol Lemkul.

“Rad u “vazdušnom” tunelu jejako skup, a modeli od gline znaju i da se raspadnu. Da bi aerodinamika bila što bolja, vozilo se konstatno mora menjati. Zahvaljujući ovom super kompjuteru sve ispitamo brže, ali i bolje”, rekla je Maria Garsija-Navas, inženjer aerodinamike u kompaniji SEAT.

Seat i MareNostrum 4

Trenutno je u pripremi novi super kompjuter koji će nositi ime MareNostrum 5. Pretpostavlja se da će on biti snažniji od trenutnog modela čak 20 puta.

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery