AktuelnoVesti

Samo jedan kompaktni SUV prošao novi test bočnog sudara (VIDEO)

17.4KPregleda

Da bi akcenat stavio na sudare pri višim brzinama, pri kojima dolazi do smrtnih slučajeva, američki Osiguravajući institut za bezbednost na putevima (IIHS), uveo je strože testove bočnog sudara.

 

Međutim, prva garnitura kompaktnih SUV/krosovera koja je testirana, završila je ispit s razočaravajućim rezultatima, s tim što je samo jedan model dobio ocenu „dobar“ od čak 20 kandidata. Po IIHS-u, to ne iznenađuje.

 

„Očigledno je da rezultati nisu sjajni, ali jesu u skladu s onim što smo očekivali kada smo usvojili stroži test“, kaže viši istraživački inženjer u IIHS-u, Beki Miler. Njeno istraživanje je kreiralo osnovu za novi testni protokol u cilju ostvarivanja višeg stepena bezbednosti.

 

Od testiranih modela, jedino je Mazda CX-5 dobila ocenu „dobar“. Devet vozila je dobilo ocenu „prihvatljivo“: Audi Q3, Buick Encore, Chevrolet Trax, Honda CR-V, Nissan Rogue (X-Trail), Subaru Forester, Toyota RAV4, Toyota Venza i Volvo XC40. Ipak, osam modela je prošlo s ocenom „marginalan“: Chevrolet Equinox, Ford Escape, GMC Terrain, Hyundai Tucson, Jeep Compass, Jeep Renegade, Kia Sportage i Lincoln Corsair, dok su Honda HR-V i Mitsubishi Eclipse Cross rangirani kao „loši“ po pitanju zaštite od bočnog sudara.

 

Sva testirana vozila su iz 2021. modelne godine sem Mitsubishija, koji je zaobišao 2021., tako da je testiran model iz 2020. IIHS kaže da će se sve ocene preneti na modelnu 2022., sem za Compass i Tucson.

 

Ažuriranja na planu strožeg testa bočnog sudara uključuju težu barijeru, koja se kreće većom brzinom, kako bi se bolje simuliralo vozilo koje je udarilo. Barijera sada ima masu od 1896 kilograma, što je približno težina modernog SUV-a srednje veličine. U testno vozilo udara pri brzini od 60 km/h.

 

Treba napomenuti da je kod prvobitnog bočnog „kreš“ testa, koji je uveden 2003., barijera bila teška 1497 kilograma, i udarala je u testna vozila pri brzini od 50 km/h.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery