AktuelnoVesti

Rusija napušta Međunarodnu svemirsku stanicu i gradi svoju

2.08KPregleda

„Ako želite nešto da uradite dobro, uradite to sami“, kaže šef ruske svemirske agencije, jer saradnja sa SAD je poremećena zbog zemaljskih nesuglasica.

 

Rusija je spremna da izgradi sopstvenu svemirsku stanicu, s ciljem da je lansira u orbitu do 2030., ako predsednik Putin da „zeleno svetlo“, rekao je šef Roskosmosa.

 

Na taj način će biti okončana dvodecenijska saradnja sa SAD u okviru Međunarodne svemirske stanice.

 

„Ako u skladu s našim planovima budemo mogli da je postavimo u orbitu, biće to kolosalno dostignuće“, rekao je Dmitrij Rogozin. „Volja postoji, da se preduzme novi korak u istraživanju svemira s ljudskom posadom.“

 

Ruski kosmonauti rade zajedno s američkim kolegama i osobljem iz još 16 zemalja na Međunarodnoj svemirskoj stanici od 1998. To je jedna od oblasti u kojoj je došlo do najuže saradnje između Moskve i Vašingtona, čiji su odnosi inače u krizi zbog ugrožavanja ljudskih prava, sajber napada i drugih problema.

 

Zamenik premijera Ruske vlade, Jurij Borisov, rekao je da će Moskva obavestiti svoje partnere o napuštanju projekta od 2025.

 

Rogozin je izjavio da u ruskoj stanici, za razliku od međunarodne, neće biti neprestano prisutna posada, jer bi je putanja orbite izložila višem stepenu radijacije. Ipak, kosmonauti će je posećivati, a koristiće robote i veštačku inteligenciju.

 

On je takođe rekao da je Rusija spremna da razmotri dozvoljavanje posete i stranim posadama, „ali stanica mora ostati nacionalnog karaktera, jer kada nešto želite da uradite dobro, uradite to sami“.

 

Po neimenovanim izvorima, Rusija planira da potroši šest milijardi dolara na lansiranje ovog projekta.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery