AktuelnoVesti

Renault platio ceh povlačenja iz Rusije

4.22KPregleda

Veliki gubici Renaulta zbog povlačenja iz Rusije

 

Đavo udara repom, poslovica koju je upravo iskusio Renault.

 

 

Francuska automobilska grupa Renault je zaključila 2022. godinu s neto gubitkom od 338 miliona evra, što je najviše rezultat prodaje udela u najvećem ruskom proizvođaču automobila Avtovazu. U međuvremenu je Renaultova prodaja porasla za 11,4 posto na 46,4 milijarde evra.

 

Operativna marža automobilskog diva je prošle godine porasla na 5,6 posto, a ove godine, prema očekivanjima uprave, porašće na šest posto, prenosi francuska novinska agencija AFP.

 

„2022. godina je više nego ispunila naša obećanja – s rezultatima iznad naših prvobitnih ciljeva i iznad očekivanja tržišta“, komentariše izvršni direktor Renaulta Luca de Meo.

 

 

Prema njegovim rečima, rezultati odražavaju uloženu energiju i rad Renaultovih timova u vreme velikih izazova. Među njima je naveo povlačenje s ruskog tržišta, krizu čipova i visoku inflaciju.

 

Da podsetimo, Renault je zbog ruske invazije na Ukrajinu u maju prodao svojih 68 posto udela u najvećem ruskom proizvođaču automobila Avtovazu, a s njim i slavnu rusku marku automobila Lada. To je ono što je grupu gurnulo u neto gubitak ove godine.

 

Međutim, kaže se da su temelji francuske automobilske grupe zdravi. Uprava će zato predložiti isplatu dividende deoničarima u iznosu od 0,25 evra po deonici.

 

Autor: SEEbiz / STA

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery