AktuelnoVesti

Renault Avantime bolji u testu „severnog jelena“ od mnogih savremenih modela (VIDEO)

4.51KPregleda

Renault Avantime je interesantan monovolumen s dvoje vrata, mada ga je kompanija reklamirala kao „grand tourer“ futurističkog izgleda s opcionim V6 motorima.

 

Zaista je bio jedinstven s tim miksom dizajnerskih elemenata, gde su neki bili karakteristični za monovolumene, neki za karavane, neki za 2+2 kupee, a neki čak i za kabriolete. Naravno, tu se nameće pitanje „kakav je bio u vožnji?“.

 

Nije bio posebno popularan među automobilskim novinarima pre dvadesetak godina, kada je vožnja u pitanju. Međutim, danas se smatra budućim klasikom.

 

Španska publikacija km77.com, odlučila je da ispita ovo francusko „čudo“ i analizira kako se ponaša u testu „severnog jelena“. Rezultati su pomalo iznenađujući.

 

Avantime koji se pojavio u videu na kilometar satu ima 250.000 kilometara, kao i stare gume. Ogibljenje nije osvežavano u poslednjih 40.000+ kilometara, tako da je pošteno reći da vozilo nije u najboljoj životnoj formi. Samim tim, jasno je da je ovaj test više u zabavne svrhe.

 

Pri prvom gledanju videa, Avantime iznenađuje svojim sposobnostima, jer treba imati u vidu da je star gotovo dve decenije, ali je ipak uspeo da prođe ispit pri brzini od 69 km/h. To je u paraleli s daleko novijim i tehnološki naprednijim vozilima, kao što je VW Golf 8, a čak i bolje od Mercedes-Benza CLA. Zaista impresivno s obzirom na stanje vozila i guma.

 

Ovaj test nas navodi na razmišljanje o evoluciji automobilske industrije. Uz gomilu elektronskih sistema asistencije, napredne tehnologije u oblasti materijala i konstrukcije, aktuelna generacija automobila definitivno nije uvek bolja od onih koji su se prodavali pre 20 godina.

 

Čak je i autor ovih redova pre par godina imao priliku da uporedi dva automobila etabliranih marki, gde je jedan bio najnoviji model s tek par hiljada kilometara na satu a drugi star dvadeset godina s nekih 250.000 pređenih kilometara (pripadnost istom segmentu). Vožnja je obavljena pri visokoj brzini u bezbednim uslovima (na zatvorenoj deonici), gde se stariji model pokazao stabilnijim i preciznijeg upravljanja, mada je bio daleko „konvencionalniji“ po pitanju pogonskog sklopa u odnosu na drugi, a o prisutnoj tehnologiji da ne govorimo.

 

Bilo bi interesantno videti neki stariji automobil u „top“ stanju s novim pneumaticima na testu „severnog jelena“, jer bi u tom slučaju zaključci bili mnogo precizniji i relevantniji.

 

 

Vrele Gume

Izvor: km77.com

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery