AktuelnoEco Green

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora nadmašila onu iz fosilnih goriva

4.22KPregleda

Gotovo 42,9 odsto električne energije proizvedene u Velikoj Britaniji prošle godine je došlo iz obnovljivih izvora, dok se 38,5 odnosilo na fosilna goriva.

 

Dakle, u 2020. je obnovljiva energija po prvi put na „ostrvu“ nadmašila fosilna goriva. Ovo su novi statistički podaci koje je objavila vlada, koji sugerišu da je 42,9 odsto električne energije u Velikoj Britaniji proizvedeno iz obnovljivih izvora, dok su fosilna goriva generisala 38,5 odsto ukupnog iznosa.

 

Ova analiza Departmana za biznis, energiju i industrijsku strategiju ističe da je takođe reč o rekordno niskom udelu fosilnih goriva, koji je 2010. iznosio čak 75,4 odsto.

 

Na priobalne vetrogeneratore se odnosi najveći deo porasta učešća obnovljive energije u ukupnom miksu, što u velikoj meri može da se zahvali jakim vetrovima koji duvaju tokom godine, kao i novoinstaliranim kapacitetima.

 

Izveštaj takođe otkriva da su kopneni i priobalni vetrogeneratori zajednički obezbedili više od polovine obnovljive energije u Ujedinjenom Kraljevstvu i 2020., generišući struju za ukupno 24,2 odsto ukupnih potreba ove zemlje.

 

Ukupna finalna potrošnja u 2020. je bila 13 odsto niža nego u 2019., dok je potrošnja energije u oblasti transporta bila 28 odsto niža. Naravno, restrikcije izazvane pandemijom Covida-19 redukovale su potražnju za energijom u oblasti industrije, komercijalnih usluga i transporta.

 

Očigledno, Velika Britanija je na pravom putu da ostvari nultu emisiju do 2050. godine.

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery