AktuelnoOnline plusVesti

Preko 77.000 km prosečna vrednost vraćene kilometraže

1.73KPregleda

Istraživanja otkrivaju da su Peugeot, Porsche i Opel brendovi automobila sa najviše umanjenom kilometražom u Srbiji

 

 

 

Iako je tržište polovnih automobila postalo transparentnije tokom godina, premotavanje kilometraže prisutno je širom sveta

 

 

Kompanija za automobilske podatke carVertical sprovela je četvrto godišnje istraživanje u Srbiji da bi otkrila kod kojih modela automobila se najviše premotavala kilometraža i da bi podigla svest među kupcima.

 

Istraživanje je analiziralo stvarne izveštaje o istoriji automobila koje su korisnici carVertical-a prikupili od novembra 2022. do novembra 2023. godine.

 

Brendovi automobila ekonomske klase najviše pate od umanjenja kilometraže

 

 

 

Renault Laguna je automobil koji često možete videti na ulicama u Srbiji i upravo je to model sa najviše umanjenom kilometražom u zemlji – 13,54% od svih proverenih modela na carVertical.

 

Ovi značajni podaci sugerišu da bi jedna od sedam Laguna u zemlji mogla imati štelovanu originalnu kilometražu.

 

 

Veoma blizu su i Porsche Cayenne sa 9,9%, Opel Zafira sa 9,62%, Alfa Romeo 159 sa 6,15% i Land Rover Range Rover sa 6,06%.

 

Od 20 modela sa najviše vraćenih kilometara u Srbiji, četiri je proizveo Renault

 

Velika je potražnja za vozilima ekonomske klase koja su u dobrom stanju, što objašnjava zašto su Renault automobili tako popularni među prevarantima.

 

 

 

Kod 5,29% svih automobila proverenih na carVertical-u u Srbiji, prosečna vrednost vraćene kilometraže iznosi više od 77.000 kilometara.Kupovina automobila sa premotanom kilometražom uvek vodi u nepredviđene troškove i dovodi do bržeg opadanja vrednosti vozila”, objašnjava Matas Buzelis, šef komunikacija i stručnjak za automobile u carVertical-u.

 

 

Manja je verovatnoća premotavanja kilometraže kod automobila premijum klase

 

 

 

Često je lakše vratiti kilometražu na modernim vozilima, jer zahtevaju manje fizičke interakcije. Pošto je sve povezano, samo je pitanje koju će opremu kriminalci koristiti za premotavanje kilometraže i veštačko povećanje vrednosti vozila.

 

 

Od 20 vozila sa najviše premotavanom kilometražom u Srbiji, sedam ih se smatra premijum klasom, što znači da se vozila ekonomske klase češće šteluju. Međutim, manipulacija kilometražom kod premijum brendova kao što su Audi, Volvo, Porsche, Land Rover ili Mercedes-Benz omogućava kriminalcima veću zaradu.

 

Peugeot 208 je automobil sa najmanjim rizikom pri kupovini

 

 

Peugeot 208 je automobil sa najmanje premotavanom kilometražom na listi, sa udelom od 3,59%, što znači da je četiri puta rizičnije kupiti model Renault Laguna nego Peugeot 208. Peugeot 508 sa 3,54%, Audi A3 sa 4,02%, Citroen C5 sa 4,1% i Renault Megane sa 4,1% takođe se nalaze među vozilima na kojima je najmanje vraćana kilometraža.

 

Prilikom traženja polovnog vozila niko nije potpuno zaštićen od prevaranata, pa je važno proveriti kilometražu i evidenciju oštećenja automobila. Uz to, probna vožnja i poseta uglednom prodajnom mestu radi provere smanjuje šanse da dobijete vozilo u lošem stanju. U suprotnom, kupci rizikuju da izgube novac i ugroze svoju bezbednost.
Istraživanje se oslanja na podatke prikupljene iz miliona izveštaja

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery